Soud: Šimpanzi nemají nárok na práva lidí, zůstanou v laboratoři

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: John via Flickr

Manhattanský soud ve čtvrtek zamítl žádost newyorských ochránců zvířat, aby přiznal dvěma laboratorním lidoopům práva lidských bytostí. Aktivisté požadovali, aby byli z výzkumného střediska Newyorské státní univerzity vyřazení šimpanzi Hercules a Leo, které vědci využívají k výzkumu pohybového ústrojí.

Žalobci argumentovali, že vzhledem k podobnosti s lidskými bytostmi si lidoopi nezaslouží, aby se s nimi zacházelo jako s pokusnými zvířaty. Osmileté opice přebývají v univerzitních laboratořích už pět let. Ochránci zvířat žádají, aby byly přepraveny do přírodního zvířecího útulku na Floridě.

Soudkyně Barbara Jaffeová ale argumenty žalobců neuznala. „Pokus přenést zákonná práva na šimpanze je pochopitelný a někdy v budoucnu může i uspět,“ napsala Jaffeová v odůvodnění rozsudku. „Nyní ale i s odkazem na existující precedenty nařizuji, aby žádost byla zamítnuta,“ dodala. Odvolala se na mínění znalců, podle nichž lidoopům nelze přiznat právní způsobilost lidí, protože ve společnosti neplní roli člověka.

Vědci nicméně souhlasí s názorem, že šimpanzi učenliví (pan troglodytes) představují vyšší formu živočišných druhů. Řadí k nim i delfíny, šimpanze bonobo, organgutany a slony.