Soud v JAR uznal Krejčířovu vinu v případu pokusu o vraždu a únos

Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř kouří cigaretu před budovou pretorijského soudu

Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř kouří cigaretu před budovou pretorijského soudu Zdroj: ctk/sapa

Soud v Johannesburgu uznal vinu Čecha Radovana Krejčíře v případu pokusu o vraždu, únosu a přechovávání drog. Pro Krejčíře je to vůbec první odsouzení v Jihoafrické republice. O verdiktu informoval zpravodajský portál eNCA. Případ se týká únosu a mučení bratra drogového dealera, jenž zmizel i s 25 kilogramy pervitinu, který podle obžaloby pro českého podnikatele převážel. Krejčíř v minulosti vinu opakovaně odmítl. Výše trestu prozatím oznámena nebyla.

České televizi po rozhodnutí soudu Krejčíř řekl, že lež a nenávist zvítězila nad pravdou a láskou. Soud ve verdiktu uvedl, že Krejčíř je vinný z únosu, pokusu o vraždu a také z pokusu o držení drog. Jeho blízký spolupracovník Desai Luphondo byl uznán vinným z držení drog.

„Není jasné, na jak dlouho by (Krejčíř) mohl jít za mříže. Není v této věci žádné minimum a ani maximum,“ uvedl zpravodajský portál EWN. Z celkové výše trestu bude odečtena doba, kterou strávil ve vazbě. V ní je od listopadu 2013. Spolu s Krejčířem a Luphondem se před soudem zodpovídali další čtyři lidé, někteří z nich byli policisté.

Krejčíř podle obžaloby spolu s několika dalšími lidmi unesl, mučil a pokusil se zabít Bhekiho Lukheleho. Ten Krejčíře u soudu označil za muže, který ho kopal a poléval vroucí vodou. Podle prokuratury tak chtěl Krejčíř zjistit, kde se nachází Lukheleho bratr, jenž zmizel i s 25 kilogramy pervitinu, které údajně pro českého podnikatele převážel.

Identifikovali jej i další svědci

Soudce Colin Lamont prohlásil, že přijal výpověď Lukheleho a věří tomu, že byl unesen, čtyři dny zadržován a mučen. Dodal, že Lukhele Krejčíře identifikoval a že jeho slova pak potvrdili další svědci. Soud také konstatoval, že Krejčířův podnik Moneypoint v luxusní johannesburské čtvrti Bedfordview byl střediskem nelegálních aktivit a s únosem souvisel, takže Krejčíř byl hlavou drogového obchodu.

Samotnému verdiktu předcházelo zhodnocení celého procesu. Soudce v asi dvouhodinovém projevu označil výpovědi obviněných za nepravdivé a rovněž kritizoval nedostatky v práci policie, odmítl však nařčení obhajoby, že vyšetřovatelé důkazy falšovali.

Nejistota do poslední chvíle

Jihoafričtí novináři výsledek prvního ze čtyř procesů, kterým Krejčíř v zemi čelí, bedlivě sledovali. Podle nich bylo do poslední chvíle nejasné, jak soud rozhodne, neboť Lamont v minulosti opakovaně kritizoval přístup policie. Jakmile soudce začal případ rekapitulovat, tak se žurnalisté na Twitteru shodli v tom, že pro Krejčíře situace nevypadá dobře.

Vynášení rozsudku se konalo za přísných bezpečnostních opatření, přímo v soudní síni byla více než desítka policistů. Novináři si také povšimli Krejčířova vzhledu, Čech podle nich za dva roky ve vazbě značně pohubl, prošedivěl a také je na něm znát celková sešlost.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Přesídlil tam ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v Česku. V Jižní Africe, kde je spojován s řadou zločinů, požádal o azyl, což ale komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení totiž nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován. Ve vlasti byl mezitím odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

Sled událostí kolem Radovana Krejčíře
Červenec 2002 - Policie zatkla Krejčíře v souvislosti s vyšetřováním půlmiliardového celního dluhu jihlavského obchodníka s pohonnými hmotami M5.
Září 2003 - Krejčíř byl obviněn z podílu na vytunelování společnosti Technology Leasing.
18. června 2005 - Krejčíř utekl policii při domovní prohlídce v jeho vile v Černošicích u Prahy. Policie jej předtím obvinila z toho, že se pokusil pomocí fiktivních pohledávek vyvést peníze ze státní společnosti Čepro a z přípravy vraždy celníka.
23. června 2005 - Na Krejčíře byl vydán mezinárodní zatykač.
9. září 2005 - Seychelská pobočka Interpolu potvrdila, že se Krejčíř spolu se svou manželkou a synem nachází na území Seychelské republiky, jejíž mají občanství.
20. října 2005 - Krejčíř prohlásil, že v roce 2002 půjčil ČSSD 60 milionů korun za to, že mu strana pomůže mimo jiné získat státní podnik Čepro. ČSSD to popřela.
10. ledna 2006 - Česko požádalo Seychely o vydání Krejčíře.
21. dubna 2006 - Krajský soud v Praze zprostil Krejčíře obžaloby z třímilionového podvodu, jehož se podle žalobce dopustil na majitelích pozemků v Letech u Prahy.
7. srpna 2006 - Soud v Ostravě uložil Krejčířovi dvouletou podmínku za celní podvod při dovozu aut z Německa v roce 1993.
Srpen 2006 - Ostravský krajský soud Krejčířovi uložil 6,5 roku vězení a třímilionovou pokutu za podvod s akciemi Teplárny Otrokovice. V únoru 2009 verdikt potvrdil vrchní soud. V březnu 2010 Nejvyšší soud rozsudek vrátil k novému projednání.
21. dubna 2007 - Krejčíře zatkla na letišti v Johannesburgu jihoafrická policie. Podnikatel do země přicestoval ze Seychel pod falešnou identitou.
6. května 2007 - Krejčíř řekl, že v JAR požádal o politický azyl. V roce 2012 tamější soudy žádost zamítly, Krejčíř se proti tomu odvolal a řízení dosud nebylo ukončeno.
11. června 2007 - Česko předalo JAR žádost o vydání Krejčíře.
1. února 2008 - Soud v jihoafrickém Kempton Parku rozhodl, že Krejčíř nebude vydán ke stíhání do Česka. Jihoafrická justice následně řešila žádost ještě několikrát, ale vynesení definitivního rozhodnutí dosud brání neukončené azylové řízení.
3. září 2008 - Soud v Ostravě zprostil Krejčíře a jeho obchodního partnera obžaloby z úvěrového podvodu. Podle obžaloby získali v roce 1995 dvacetimilionový úvěr u Investiční a poštovní banky pro svou firmu Corado Trade. Úvěr nesplatili a zadluženou firmu převedli na takzvaného bílého koně.
9. září 2008 - Pražský městský soud Krejčíře odsoudil na sedm let za údajné organizování únosu podnikatele Jakuba Konečného v roce 2002. Verdikt v prosinci 2009 zrušil Nejvyšší soud. Čin byl posléze překvalifikován na pokus o vydírání. Kauza dosud není pravomocně uzavřena.
12. září 2009 - Policista Jan Špitálský, jenž velel domovní prohlídce, během níž Krejčíř uprchl, byl potrestán tříměsíčním vězením podmíněně odloženým na roční zkušební dobu. Kromě Špitálského bylo při domovní prohlídce u Krejčíře ještě dalších devět policistů z protikorupční služby. Všichni byli po skandálu postaveni mimo službu, po čase se ale vrátili do práce. Někteří však poté od policie odešli.
26. března 2010 - Ostravský soud zprostil Krejčíře obžaloby z vyvedení 271 milionů korun z firmy Corado Holding do ciziny. Podle soudu nešlo o trestný čin, což potvrdil i vrchní soud.
30. srpna 2010 - Vrchní soud v Olomouci snížil Krejčířovi trest za podvod s akciemi Teplárny Otrokovice na rovných šest let. Šlo o souhrnný trest zahrnující také kauzy, za které byl Krejčíř již dříve odsouzen. Verdikt potvrdil i Ústavní soud.
3. ledna 2011 - Za vyvedení stomilionového majetku ze společnosti Technology Leasing uložil Městský soud v Praze Krejčířovi souhrnný osmiletý trest. Verdikt následně potvrdil Vrchní i Nejvyšší soud.
30. listopadu 2012 - Pražský městský soud shledal Krejčíře vinným z více než půlmiliardového daňového úniku ve společnosti M5. Uložil mu souhrnný jedenáctiletý trest. Vrchní soud mu později trest o půl roku podmínečně snížil.
15. března 2013 - Krajský soud v Praze potvrdil rozhodnutí o nařízení exekuce na Krejčířův majetek kvůli pohledávce za zhruba 50 milionů, kterou uplatnila společnost Frymis, poškozená v kauze podvodných transakcí s akciemi Teplárny Otrokovice.
8. května 2014 - V Johannesburgu začal soud s Krejčířem a dalšími pěti osobami obžalován z únosu, mučení a pokusu o vraždu bratra drogového kurýra, který údajně pro Krejčíře převážel pervitin a i s drogou zmizel.
13. června 2014 - Soud v JAR začal řešit vraždu Zimbabwana Phumlaniho Ncubeho, který pro Krejčíře údajně pracoval jako vymahač dluhů, Krejčíř ho ale podle obžaloby nechal zabít.
6. února 2015 - Krejčíř a dva další muži si v JAR vyslechli obžalobu z vraždy podnikatele libanonského původu Sama Issy.
13. dubna 2015 - V JAR začal soudní proces s Krejčířem a dalšími sedmi lidmi, obžalovanými z přípravy vražd soukromého detektiva Paula O'Sullivana a policisty Nkosany Ximby.
22. srpna 2012 - Podle České televize a Českého rozhlasu řekl Solomon Magkale z vedení jihoafrické policie, že policie zahájila nová vyšetřování spojená s Krejčířem a poprvé vyslechne také svědky v Česku. Jde o případy podezření na dvacet vražd a praní špinavých peněz.
24. srpna 2015 - Soud v Johannesburgu rozhodl, že Krejčíř je vinný z únosu, pokusu o vraždu a také z pokusu o držení drog. Pro Krejčíře je to první odsouzení v JAR. Krejčíř v minulosti vinu odmítl.