Soukromí věřitelé jsou ochotni odepsat 70 procent řeckého dluhu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Soukromí věřitelé Řecka jsou ochotni této zemi odpustit až 70 procent dluhu. Takový je výsledek jednání Institutu mezinárodních financí (IIF), který o seškrtání řeckého dluhu jedná v Aténách. V televizi N-TV o tom informoval šéf největší německé banky Deutsche Bank Josef Ackermann, který současně působí jako předseda bankovní lobby IIF.

„Dali jsme na stůl velmi atraktivní nabídku, jde o ztráty téměř 70 procent, které jsme připraveni vzít na sebe,““ řekl Ackermann. „Je třeba, aby každý přispěl svým dílem,“ cituje Reuters Ackermanova slova k probíhajícím jednáním.

Za IIF vede jednání v Aténách ředitel IIF Charles Dallara. Věřitelé byli dosud ochotni odepsat jen asi 50 procent řeckého dluhu, činitelé v eurozóně ale nabídku označili za nedostatečnou a vyzvali obě strany, aby v jednání pokračovaly. O seškrtání dluhu se jedná v rámci nabídky soukromých investorů označované jako Private Sector Initiative (PSI).

Státní dluh Řecka přesahuje 350 miliard eur (asi 8,8 bilionu korun), z toho na soukromé věřitele připadá kolem 200 miliard eur. Původní představa bank byla taková, že Řecku odpustí kolem 100 miliard eur. Ochota seškrtat dluh výrazněji svědčí o tom, že banky přijmou u nových dluhopisů o trochu nižší úrok, než si původně představovaly.