Španělští učitelé i studenti brojí proti škrtům

Protivládní demonstrace ve Španělsku. Protestujícím vadí hlavně škrty ve školství a zdravotnictví

Protivládní demonstrace ve Španělsku. Protestujícím vadí hlavně škrty ve školství a zdravotnictví Zdroj: profimedia.cz

Mnoho španělských škol a univerzit zůstalo dnes uzavřeno. Učitelé, studenti i rodiče žáků protestují proti úsporným opatřením. Vláda totiž v rámci boje proti rozpočtovému deficitu nařídila 17 autonomním regionům ušetřit letos na vzdělávání tři miliardy eur. Odbory tvrdí, že následkem škrtů může přijít o práci až sto tisíc školských pracovníků.

„Kvalitě veřejného vzdělávání hrozí zánik. Kvůli krizi obětují výuku naší mládeže,“ stěžoval si agentuře Reuters mluvčí odborového svazu učitelů STE Voro Benavent. Odboráři totiž varují, že se kvůli plánovaným škrtům zvedne počet žáků ve třídách, učitelé budou muset odpracovat více hodin, na vysokých školách vzrostou poplatky a naopak se sníží granty pro studenty.

Stávka zasáhla všechny španělské regiony s výjimkou Baskicka a Baleárských ostrovů. Odbory hovoří o účasti 80 procent učitelů, podle ministerstva školství se ale do akce zapojila jen pětina kantorů.

Ne všichni Španělé s touto formou protestu souhlasí. „Nepřesvědčuje mě to. Pracuju mnoho hodin denně a myslím si, že by to samé měl dělat každý. Je to podle mě to nejlepší, co můžeme v krizi dělat. Všichni bychom měli tvrdě pracovat,“ prohlásil podle BBC otec nespokojený s tím, že jeho dítě nemohlo jít do školy.