Srbsko a Kosovo dosáhly historické dohody o urovnání vztahů

Srbsko a Kosovo dosáhly dohody o urovnání vztahů

Srbsko a Kosovo dosáhly dohody o urovnání vztahů Zdroj: ctk

Srbsko a jeho bývalá provincie Kosovo dnes dosáhly za zprostředkování Evropské unie historické dohody o urovnání vztahů. Podle agentury Reuters to oznámila unijní ministryně zahraničí Catherine Ashtonová. Srbsku i Kosovu se tak otevírá možnost dál postoupit na cestě do EU.

„Jednání skončila. Text parafovali oba premiéři. Chci jim pogratulovat,“ oznámila novinářům šéfka unijní diplomacie. „To, co vidíme, je krok pryč z minulosti a pro obě strany krok blíž k Evropě,“ dodala.

Ashtonovou s touto zprávou předběhla kosovská ministryně pro evropskou integraci Vlora Çitakuová. „Máme dohodu!“ oznámila dnes na twitteru.

Zdroj z Evropské komise podle agentury Reuters krátce po ohlášení úspěchu při srbsko-kosovských rozhovorech sdělil, že komise v pondělí zřejmě doporučí vládám členských zemí zahájit přístupová jednání se Srbskem a přistoupit k rozhovorům o uzavření asociační dohody s Kosovem.

Jednání vedená srbským premiérem Ivicou Dačičem a jeho kosovským partnerem Hashimem Thaçim trvala měsíce a k žádoucímu výsledku dospěla až v dnešním, desátém kole. Podrobnosti dohody zatím nejsou známy. Hlavním problémem bylo po celou dobu vyřešení statusu společenství severokosovských okresů obývaných převážně Srby. Bělehrad pro ně chtěl získat co největší autonomii, o čemž ale Priština nechtěla ani slyšet.

Ve středu jednání podle srbských zdrojů naznačila určitý posun v kosovské pozici s přiznáním některých pravomocí společenství srbských okresů, a to v oblasti policie a soudnictví. Nepřekonatelnou překážkou se pro Bělehrad ale stal požadavek kosovského premiéra, aby Srbsko přestalo blokovat členství Kosova v mezinárodních organizacích. Srbský premiér na to nechtěl přistoupit, neboť by to prakticky znamenalo uznání Kosova, což Srbsko důrazně odmítá.