Strauss-Kahn je ve vazbě. Zlomí mu vaz prostitutky?

Strauss-Kahn byl vzat do vazby v severofrancouzském Lille. Podezřelý je z napomáhání ke kuplířství a zneužití společenského postavení

Strauss-Kahn byl vzat do vazby v severofrancouzském Lille. Podezřelý je z napomáhání ke kuplířství a zneužití společenského postavení Zdroj: Profimedia

Francouzští vyšetřovatelé dnes poslali do vazby bývalého šéfa Mezinárodního měnového fondu Dominiqua Strausse-Kahna kvůli kuplířské aféře. Uvedla to francouzská televize BFM-TV. Policie má podezření, že Strauss-Kahn, který je ve Francii znám jako DSK, mohl těžit z přesouvání prostitutek z Francie do Spojených států prostřednictvím zločinecké sítě. DSK by loni zproštěn obvinění ze znásilnění pokojské v New Yorku.

Strauss-Kahn byl vzat do vazby v severofrancouzském Lille. Podezřelý je z napomáhání ke kuplířství a zneužití společenského postavení, uvedla agentura AFP s odvoláním na státní zastupitelství v Lille. Policie má nyní 48 hodin na výslechy zadrženého a tato lhůta může být se souhlasem soudu prodloužena.

Vyšetřování se podle listu Le Figaro vztahuje na osm lidí zapletených v prostituční síti, jejíchž služeb mohl Strauss-Kahn využívat v letech 2010 a 2011 ve Francii a Spojených státech. Mohl by být stíhán nikoli jako klient, ale za zneužití svého postavení; ženy prý byly placeny jeho dvěma přáteli ze severní Francie a tito podnikatelé vynaložené peníze uváděli mezi výdaji svých společností.

V případu kuplířské sítě v Lille byl už dříve obviněn známý advokát a vedoucí pracovníci luxusního hotelu Carlton. Při výsleších svědků nejméně dvě hotelové prostitutky prý označily DSK jako svého klienta.

K policejním kasárnám dnes Strauss-Kahn přijel v autě s tmavými okénky a zástupu asi padesáti novinářů a fotografů čekajících před budovou se vyhnul.

Dominique Strauss-KahnDominique Strauss-Kahn | Kresba Bretislav Kovarik

Kdo je Dominique Strauss-Kahn? Přečtěte si jeho profil:

Strauss-Kahn po příjezdu uvedl, že trpí zánětem středního ucha. Lékař by mohl krátce přerušit vazbu, pokud by to uznal za nutné vzhledem k jeho zdravotnímu stavu. To je ale v případě zánětu středního ucha dost nepravděpodobné, soudí Le Figaro.

Francouzský levicový politik byl loni zproštěn obvinění ze znásilnění pokojské v New Yorku. Ještě jako šéf MMF byl kvůli obvinění v květnu zadržen na newyorském letišti, strávil týden ve vazební věznici a šest týdnů v domácím vězení. Aféra ho stála místo v čele významné mezinárodní instituce.