Světová banka chystá záchranu vietnamského finančnictví

Saigon

Saigon Zdroj: Libor Budinsky

Světová banka je připravena přispět na rekapitalizaci vietnamských bank. Restrukturalizace tamního bankovního systému, kterou plánuje místní vláda, aby podle ratingové agentury Fitch mohla vyjít na sedm až 20 procent hrubého domácího produktu země.

Z Vietnamu v posledních měsících přichází řada špatných zpráv. Tamní ekonomika loni rostla nejpomaleji od roku 1999, hrubý domácí produkt posílil o 5,03 procenta. Se zpomalováním hospodářství se množí také nesplácené úvěry.

„Abychom je v této oblasti podpořili, jsme připraveni navíc k tomu, co už děláme, dát na stůl další zdroje,“ uvedla zástupkyně světové banky pro Vietnam Victoria Kwakwa. „Myslíme si, že nějakou pomoc budou potřebovat,“ dodala s tím, že Hanoj dosud o žádnou podporu nepožádala.

Nová půjčka Světové banky nad rámec již existujícího úvěru podle ní „nebude menší, než typicky poskytované půjčky, které dosahují stovek milionů (dolarů)“. Kwakwa se také domnívá, že půjčka Světové banky může spustit přiliv pomoci z jiných zdrojů, včetně soukromých.

Vietnam zvažuje založení společnosti, která by spravovala nedobytné bankovní dluhy. Podle Kwakwy by mohla vzniknout na konci března. Vietnamská vláda se ale zdráhá na záchranu bank použít peníze daňových poplatníků.

Růst zadlužení odstartovala vláda

Už v srpnu státní banka přistoupila k dosud nemyslitelnému kroku a zaručila se za vklady střadatelů čtvrtého největšího vietnamského finančního ústavu Asia Commercial Joint Stock Bank.

Objem nedobytných dluhů zvýšila sama vláda, když v roce 2009 uprostřed nejhlubšího globálního ekonomického útlumu poskytla státním společnostem ovládajícím klíčová odvětví ekonomiky velmi levné půjčky. Řada z nich následně kapitál investovala v odvětvích, v nichž měla jen malou či žádnou zkušenost. PetroVietnam nyní například vlastní hotely či taxislužbu, Vietnam Electricity investovala do telekomunikací a vzdělávacích služeb.

Nejvíce se kvůli nevhodným investicím zadlužily loděnice Vinashin, které nyní podnikají i v cateringu, lihovarnictví a pojišťovnictví. Loni v létě musela firma požádat vládu, aby za ni uhradila dluhy na daních, které dosáhly 639 miliard dongů (590 milionů korun).