Světová banka: Globálně klesá míra chudoby, ale zvyšuje se příjmová nerovnost

chudoba

chudoba Zdroj: profimedia.cz

ilustrační foto
Afrika
afrika, ilustrační foto
ilustrační foto
Afrika - ilustrační foto
7
Fotogalerie

V roce 2013 mělo na světě zhruba 767 milionů lidí příjem nižší než 1,90 dolaru (46 korun) na den. Téměř polovina z těchto lidí pocházela ze subsaharské Afriky. Tvrdí to Světová banka ve své nejnovější zprávě s tím, že extrémní chudoba ve světě se sice snížila, její úplné vymýcení ale ohrožuje rostoucí ekonomická nerovnost.

Navzdory zpomalení globálního ekonomického růstu se extrémní chudoba ve světě v průběhu roku snížila o 12 procent, což pomohlo více než 100 milionům lidí, uvedla Světová banka.

Podle zprávy, která byla publikována před každoročním zasedáním Mezinárodního měnového fondu a Světové banky ve Washingtonu, je "extrémní chudoba ve světě na ústupu, i když globální ekonomika zůstává slabá".

V dlouhodobém horizontu je pokles chudoby ještě výraznější. Od roku 1990, kdy žilo pod hranicí chudoby přes dvě miliardy lidí, počet nejvíce ekonomicky znevýhodněných klesl o více než polovinu.

Světová banka si dala cíl do roku 2030 vymýtit extrémní chudobu. Nyní však upozorňuje, že pokud se zároveň nebude řešit ekonomická nerovnost, tak je tento cíl nedosažitelný."Poselství je jasné: dokážeme to jen za předpokladu, že růst pomůže těm nejchudším. K tomu je zapotřebí, abychom se zaměřili na nerovnost" uvedl Kim.

Mezi rokem 2008 a 2013 se příjem nejbohatších 60 procent lidí zvyšoval rychleji než příjem nejchudších 40 procent ve více než polovině z 84 zemí, kterými se zpráva Světové banky zabývá.