Světová banka: Nedostatek vody ohrožuje ekonomický růst

Vysychající kalifornská nádrž Lake Oroville

Vysychající kalifornská nádrž Lake Oroville Zdroj: Ray Bouknight, Flickr.com (CC BY 2.0)

Zhoršující se nedostatek vody by mohl připravit regiony jako jsou Blízký Východ či sever Afriky během 35 let o šest procent ekonomického růstu. Podle studie Světové banky (SB) budou mít problémy i oblasti, které mají vody dnes dostatek. Rostoucí a bohatnoucí populace totiž bude klást stále větší nároky na mizející se zásoby.

„Voda je zásadní složkou výroby, takže ztenčující se zásoby vody se mohou projevit pomalejším ekonomickým růstem. Některé regiony by mohly do roku 2050 vidět ztráty až ve výši šesti procent HDP,“ uvádí studie. Situace může být podle SB ještě zhoršena rozsáhlým suchem a dalšími vlivy klimatických změn. To může vést ke zdražování potravin, nepokojům nebo i k ozbrojeným konfliktům.

Šéf SB Jim Yong Kim dodal, že vlády musejí s vodním bohatstvím lépe hospodařit. „Nedostatek vody je největší hrozbou pro ekonomický růst a stabilitu ve světě. Změna klimatu ho činí ještě palčivějším,“ uvedl Kim. „Studie ukazuje, že pokud se vlády nenaučí s vodou lépe hospodařit, rozsáhlé regiony s početným obyvatelstvem budou prožívat dlouhá období s negativním hospodářským růstem.“

Také bohaté regiony západní Evropy a severní Ameriky by mohly utrpět škody vlivem ztrát v oblastech Blízkého Východu a afrického Sahelu. Již nyní se rozsáhlé oblasti potýkají s nedostatkem vody. Jde o celou jižní Asii, Blízký východ či severní Afriku. V těchto regionech žijí čtyři miliardy lidí, více než polovina světové populace.

Shrnutí studie ve videu Světové banky: