Světová banka: Nejlepší podmínky pro podnikání jsou v Singapuru, Česko je 44.

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Anna Vackova, E15

Singapur a Nový Zéland jsou zeměmi s nejlepšími podmínkami pro podnikání. Vyplývá to z každoroční zprávy Doing Business, kterou zveřejnila Světová banka (SB). Česká republika v pravidelném hodnocení skončila 44., polepšila si o tři místa. SB mimo jiné sledovala, jak dlouho v největším obchodním městě dané země trvá založit nebo zavřít firmu, dostat úvěr nebo řešit platební neschopnost.

Hodnocení SB zveřejňuje od roku 2004, letos však u třech ukazatelů použila jinou metodologii. V zemích s více než 100 miliony obyvatel do hodnocení poprvé zahrnula i druhou největší obchodní metropoli v zemi. Výsledky loňského hodnocení bylo proto nutné přepočítat.

Singapur skončil na prvním místě devátý rok v řadě. Třetí místo obsadil Hongkong, první desítku uzavírá Austrálie. Spojené státy jsou sedmé, Čína devadesátá. Mezi deseti místy s nejpříznivějšími podmínkami pro podnikání figurují čtyři evropské země: Dánsko, Norsko, Británie a Finsko. Poslední ze 189 hodnocených zemí skončila africká Eritrea.

ČeskoČesko | mscČesko v žebříčku obsadilo 44. příčku

Regulaci podnikání v uplynulém roce zlepšilo 80 procent sledovaných zemí, uvedla manažerka projektu Rita Ramalhová. Rozdíl mezi nejlépe a nejhůře hodnocenými zeměmi se přitom dál zmenšuje s tím, jak se podmínky pro podnikání zlepšují. „Vidíme, že země, které jsou v hodnocení nejníže, provádějí reformy intenzivněji, takže se přibližují ekonomikám, které si vedou nejlépe,“ uvedla SB.

Česká republika zaznamenala zlepšení ve třech z deseti sledovaných kategoriích. Usnadnila zakládání nových společností, když výrazně snížila minimální kapitálové požadavky. Zlepšila přístup k úvěrům, neboť zavedla opatření u některých finančních transakcí, které mimo jiné umožňují zapsání pohledávek do rejstříku zástav a mimosoudní vymáhání pohledávek. Nový občanský zákoník pak podle SB mimo jiné usnadnil možnost domáhat se dodržování dojednaných smluv.

V České republice nejsou dobré podmínky pro start podnikání