Světová banka o procento zhoršila výhled ruské ekonomiky

Rubl (ilustrační foto)

Rubl (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Aldric van Gaver via Flickr

Světová banka zhoršila výhled ruské ekonomiky, hrubý domácí produkt se v letošním roce podle nové prognózy sníží o 3,8 procenta. Červnový výhled banky přitom počítal s poklesem jen o 2,7 procenta. Ruská ekonomika se nyní potýká s negativními dopady prudkého poklesu cen ropy. Hospodářskou situaci navíc komplikují sankce, které na Moskvu uvalily západní země kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi.

Ve druhém čtvrtletí se tempo meziročního poklesu ruské ekonomiky více než zdvojnásobilo na 4,6 procenta z 2,2 procenta v předchozím kvartálu. Na příští rok Světová banka nadále počítá s návratem ekonomiky k růstu. Ten by ale podle nové prognózy měl činit pouze 0,6 procenta, zatímco červnový výhled jej odhadoval na 0,7 procenta.

Světová banka uvedla, že ruským úřadům se povedlo domácí hospodářství úspěšně stabilizovat. Dodala však, že Rusko bude muset v brzké době přikročit k tvrdým rozpočtovým opatřením, aby se vypořádalo s nízkými cenami ropy. Prezident Vladimir Putin minulý týden prohlásil, že ruská ekonomika se nachází v obtížné, ale nikoli kritické situaci. Dodal, že rozpočtový deficit by v příštím roce neměl překročit tři procenta hrubého domácího produktu.

Graphical visualization of Ru GDP Annual Growth Rate