Světová banka pošle téměř třetinu investic na klimatické změny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: NordForsk

Světová banka představila nový akční plán boje proti klimatickým změnám. V roce 2020 hodlá na ekologické projekty vynaložit 29 miliard dolarů, tedy zhruba 28 procent z celkové částky určené na investice. Největší poskytovatel veřejného financování v rozvojovém světě zároveň slíbil, že ohledy na klimatické změny bude brát u všech projektů, které podpoří.

„Po Pařížské klimatické dohodě musíme přistoupit k rázným krokům, které ochrání naší planetu pro budoucí generace,“ prohlásil prezident Světové banky Jim Yong Kim. „Pomůžeme zemím s rozsáhlou transformací, navýšením obnovitelných zdrojů energie, omezením vysokouhlíkových energetických zdrojů, rozvojem zelených dopravních systému a budováním trvale udržitelných měst připravených na růst městské populace,“ dodal.

Ředitel pro oblast klimatických změn ve Světové bance John Roome označil změnu priorit za „zásadní posun“. Pokud by svět proti klimatickým změnám nic nepodnikl, „v příštích patnácti letech by uvrhly do chudoby sto milionů lidí“, řekl.

Skupina Světové banky, zahrnující i další instituce, do projektů na ochranu klimatu každý rok vloží nejméně 16 miliard dolarů. Dalších 13 miliard během čtyř let hodlá získat od soukromých investorů, kteří by se měli podílet na některých projektech. Do roku 2020 by celková suma měla vzrůst na 29 miliard dolarů za rok.

Prioritou energie a ochrana před živly

V rámci nové strategie chce Světová banka v rozvojových zemích vybudovat obnovitelné zdroje energie pro 150 milionů domácností. V nejohroženějších oblastech, obývaných stem milionů lidí, hodlá zřídit systém včasného varování před přírodními katastrofami souvisejícími se změnami klimatu.

Banka se také zaměří na „chytré“ zemědělství, které potřebuje méně vody a nevyčerpává půdu a pomůže zemím s rozvojem nízkoemisní dopravy. Všechny projekty žádající o podporu, včetně těch týkajících se třeba vzdělávání nebo zdravotnictví, pak projdou prověrkou jejich zranitelnosti ze strany důsledků klimatických změn.

V minulosti Světová banka čelila kritice za podporu výstavby neekologické infrastruktury, především uhelných elektráren. Roome ani nyní nevyloučil investice do projektů využívajících fosilní paliva, dodal ale, že budou posuzovány podle přísných kritérií.