Světová banka zhoršuje ruské vyhlídky, chudoba má být nejvyšší za 17 let

Trh v Moskvě, ilustrační foto

Trh v Moskvě, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Světová banka (SB) zhoršila výhled vývoje ruské ekonomiky na letošní a příští rok kvůli slabším globálním cenám ropy. V letošním roce má hrubý domácí produkt Ruska klesnout o 1,9 procenta a příští rok vzroste o 1,1 procenta. V prosinci SB čekala letos snížení o 0,7 procenta a v roce 2017 zvýšení HDP o 1,3 procenta.

SB ve svém předchozím výhledu počítala s průměrnou cenou ropy v letošním roce 49 dolarů za barel. V nové prognóze však počítá s průměrnou cenou ropy 37 dolarů za barel. V letošním roce SB očekává nárůst chudoby v Rusku. Ten má být nejvyšší od krize v letech 1998 a 1999.

Banka se rovněž domnívá, že Rusku se letos nepodaří dosáhnout plánovaného rozpočtového deficitu ve výši tří procenta HDP. Neočekává také před prezidentskými volbami v roce 2018 žádné významnější strukturální reformy, napsala agentura Reuters.
Podle údajů ruského statistického úřadu HDP Ruska loni klesl o 3,7 procenta. Zaznamenal tak nejvýraznější pokles od roku 2009, kdy světovou ekonomiku svírala globální finanční krize.

Mezinárodní měnový fond (MMF) v lednu předpověděl, že ruská ekonomika letos klesne téměř o tři procenta. Zhoršil tak svou říjnovou prognózu, podle které se letos měl HDP snížit pouze o 0,6 procenta. V příštím roce počítá fond s návratem ruské ekonomiky k růstu, jehož tempo by mělo činit jedno procento.

Meziroční vývoj ruského HDP