Světová ekonomika letos poroste o 3,1 procenta. Mezinárodní měnový fond vylepšil výhled

Hrubý domácí produkt světové ekonomiky se zvýší o 3,1 procenta, uvádí Mezinárodní měnový fond (MMF) v aktualizované předpovědi růstu světové ekonomiky. V říjnu MMF letošní růst odhadoval na 2,9 procenta. Za zlepšením prognózy podle fondu stojí příznivější hospodářské vyhlídky ve Spojených státech a v některých velkých rozvíjejících se ekonomikách.

Tempo růstu globální ekonomiky by tak podle aktualizované prognózy mělo zůstat stejné jako loni. Měnový fond v dnešní zprávě také potvrdil, že v příštím roce i nadále počítá s růstem světové ekonomiky o 3,2 procenta. „Oživení globální ekonomiky z pandemie covidu-19, ruské invaze na Ukrajinu a krize životních nákladů je překvapivě odolné,“ uvedl fond. „Inflace klesá rychleji, než se očekávalo,“ dodal.

Hlavní ekonom MMF Pierre-Olivier Gourinchas uvedl, že globální ekonomika směřuje k takzvanému měkkému přistání, tedy k návratu k nižší inflaci bez vzniku hospodářské recese. „Nacházíme se velmi daleko od scénáře globální recese,“ prohlásil. Upozornil ale, že tempo růstu světové ekonomiky zůstává pod historickým průměrem.

MMF rovněž varoval před možnými negativními dopady geopolitických šoků, včetně pokračujících útoků na lodě v Rudém moři. Gourinchas uvedl, že fond vývoj na Blízkém východě pozorně sleduje, širší ekonomické dopady tohoto vývoje však podle něj zatím zůstávají relativně omezené.

Růst eurozóny má být slabší

Odhad letošního růstu ekonomiky ve Spojených státech měnový fond zlepšil na 2,1 procenta, zatímco dosud předpokládal 1,5 procenta. Růst největší ekonomiky světa by tak i navzdory zlepšení výhledu zpomalil z loňských 2,5 procenta. V příštím roce navíc MMF očekává další zpomalení, a to na 1,7 procenta.

Růst ekonomiky eurozóny v letošním roce podle MMF zrychlí na 0,9 procenta z loňského tempa 0,5 procenta. Fond nicméně odhad letošního hospodářského růstu v zemích používajících euro zhoršil proti říjnové prognóze, která počítala s růstem HDP eurozóny o 1,2 procenta. V příštím roce MMF nyní očekává zrychlení růstu na 1,7 procenta.

„Předpokládá se, že motorem oživení (ekonomiky eurozóny) bude silnější spotřeba domácností, protože poleví dopady cenového šoku u energií a zároveň klesne inflace, což podpoří růst reálných příjmů,“ uvedl MMF.

Odhad letošního růstu čínské ekonomiky fond zlepšil na 4,6 procenta z dříve předpokládaných 4,2 procenta. Ke zlepšení letošního výhledu MMF přikročil také například u Indie, Brazílie a Mexika.

Překvapivý růst ruské ekonomiky

Výrazným zlepšením prošel výhled pro Rusko. Měnový fond nyní předpokládá, že ekonomika Ruské federace letos vykáže růst o 2,6 procenta, zatímco v říjnu růst odhadoval na 1,1 procenta. Zlepšení výhledu ruské ekonomiky podle MMF odráží pokračování jejího překvapivě silného růstu z loňského roku, za kterým stály vysoké vojenské výdaje.

Ruská ekonomika loni podle MMF vykázala růst o tři procenta, zatímco o rok dříve o 1,2 procenta klesla. V příštím roce očekává měnový fond zpomalení růstu na 1,1 procenta. Ředitel evropského odboru MMF Alfred Kammer loni na podzim uvedl, že krátkodobý hospodářský růst v Rusku v současnosti podporují rozsáhlé vojenské výdaje, zatímco dlouhodobější vyhlídky ruské ekonomiky označil za pochmurné, a to kvůli omezenému přístupu k technologiím.