Světové ekonomické fórum: platy mužů a žen se vyrovnají za sto let

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: e15/anna vackova

Ještě dalších sto let potrvá, než se platy mužů a žen ve světovém měřítku vyrovnají. V současnosti jsou mzdy žen zhruba dekádu za platy mužů: průměrná mzda ženy v roce 2015 je na úrovni platu muže z roku 2006, uvádí studie Světového ekonomického fóra. Výhled do budoucna přitom nevidí optimisticky. V případě, že bude pokračovat vývoj dosavadním tempem, dosáhnou ženy stejného platu za 118 let.

Podle údajů Světového ekonomického fóra činí průměrný plat ženy v současnosti zhruba 11 tisíc dolarů ročně. To je zhruba polovina toho, co vydělá průměrně muž - 20 500 dolarů. V roce 2006 přitom muži vydělávali podle studie 11 351 dolarů. Pokud se ale vezme v potaz i míra inflace, činí to zhruba 13 tisíc dolarů.

Od začátku ekonomické krize v roce 2008 se podle studie postavení žen co do výše platu zlepšilo jen mírně. Podle vědců je ale zatím příliš brzy říct, zda za to může právě krize. Možné je i to, že ve společnosti prostě dál přetrvávají stereotypy, podle nichž jsou hlavním zdrojem obživy muži.

Přečtěte si rozhovor s Marcelou Linkovou:

Za nižšími platy žen je i fakt, že častěji pracují v hůře placených pečovatelských pozicích a na částečný úvazek. Studie ale upozorňuje i na rozdíly v odměňování na stejných pozicích. Za každý dolar, který vydělá muž, žena dostane zhruba 60 centů.

Studie se přitom nezaměřila jen na porovnání rozdílů v platech, ale také v přístupu ke vzdělávání, zdravotní péči a podpoře v oblasti politických práv. Nejlépe ze srovnání vyšly tradičně země severní Evropy jako Island, Norsko, Finsko a Švédsko.

Průměrný roční plat mužů a ženPrůměrný roční plat mužů a žen|Svetove ekonomicke forumPrůměrný roční příjem mužů a žen