Švýcaři odmítli rovnostářství, zklamali socialisty ve světě

Švýcaři v referendu odmítli zastropování manažerských platů

Švýcaři v referendu odmítli zastropování manažerských platů Zdroj: CTK/AP

Ať zůstanou manažerům vysoké platy, tak se v referendu vyslovila většina švýcarských voličů. Zamítli tak návrh mladých socialistů, kteří požadovali, aby maximální plat nepřevýšil dvanáctinásobek nejnižší mzdy.

Švýcarští voliči nedělním razantním odmítnutím rovnostářského návrhu na omezení vysokých platů znovu projevili svou moudrost a zklamali socialisty v celém světě včetně Washingtonu. Napsal to v komentáři ke švýcarskému referendu americký list The Wall Street Journal. Proti návrhu mladých socialistů, aby maximální plat ve firmě nepřesáhl dvanáctinásobek její nejnižší mzdy, se v neděli vyslovily téměř dvě třetiny voličů.

Všichni asi souhlasí s tím, že v dokonalém světě by platy měly odpovídat výkonu a produktivitě. V reálném světě bude ale takový stav mnohem pravděpodobnější, když budou odměny výsledkem dohod mezi zaměstnavateli a zaměstnanci, než když je budou určovat politické příkazy, uvedl list.

Švýcarsko by regulací platů zchudlo

Ve jménu boje proti několika do očí bijícím případům platových excesů socialisté Švýcary žádali, aby znemožnili platit velký počet lidí tak, jak si zaslouží. Realizace takového cíle by si přitom vyžádala rozsáhlý státní aparát pro hlášení příjmů, ověřování, srovnávání a vynucování náprav. Podle listu to dokládá, že záměry pokrokářů nevyhnutelně vedou k donucování, pokud se mají vnutit veřejnosti.

Pokud by návrh socialistických aktivistů prošel, vedlo by to podle WSJ k tomu, že Švýcarsko by zchudlo a ztratilo zahraniční investice. Kýžené rovnosti by se dosáhlo vytlačením bohatých, nikoli zlepšením situace lidí s nejnižšími příjmy. „Švýcaři si zaslouží jedničku za demokratickou moudrost, kterou osvědčili odmítnutím rovnostářského přeludu,“ uzavřel list.

Navzdory doprovodné kampani organizované mladými socialisty návrh na omezení platů švýcarských manažerů zřejmě neprojdeNavzdory doprovodné kampani organizované mladými socialisty návrh na omezení platů švýcarských manažerů zřejmě neprojde | CC BY 2.0: JUSO SchweizMladí socialisté prohráli. Navzdory doprovodné kampani organizované mladými socialisty návrh na omezení platů švýcarských manažerů neprošel