Syrský režim rozšířil území o víc než dvojnásobek. Chystá se dobýt poslední bašty Islámského státu

Bojovníci proti IS a prchající civilisté

Bojovníci proti IS a prchající civilisté Zdroj: reuters

Válka v Sýrii
Ilustrační foto
Bojovníci proti IS a prchající civilisté
Bojovníci proti IS a prchající civilisté
Aleppo
16
Fotogalerie

Syrská vláda během dvou měsíců zvýšila velikost území pod svou kontrolou o dvaapůlnásobek. Územních zisků dosáhla armáda zejména v centrální části země na úkor teroristické organizace Islámský stát (IS). Oznámil to ruský ministr obrany Sergej Šojgu ve zpravodajské televizi Rossija-24.

Syrské vládní síly podporované íránskými milicemi a ruským letectvem obsadily letos většinu území v centrální provincii Homs, která byla dosud v rukou IS. Většinu provincie ovšem tvoří poušť.

Nyní armáda vede ofenzívu směrem k městu Dajr az-Zaur, který je s Rakkou posledním opěrným bodem IS v Sýrii. Šojgu řekl, že dobytí města "vyzradí hodně, ne-li všechno" o konci IS v Sýrii.

Bojovníci IS mají pod kontrolou takřka celou provincii Dajr az-Zaur, k níž na východě přiléhá Irák. Syrská vláda v této provincii kontroluje pouze izolované části stejnojmenného hlavního města provincie a nedalekou vojenskou základnu.

Před dobytím je také metropole Islámského státu v Sýrii Rakka, kterou již z poloviny obsadily jednotky arabsko-kurdské koalice (SDF), kterou ze vzduchu podporuje mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy. ¨

Ztráta Rakky by pro sunnitské radikály z IS po dobytí Mosulu iráckou armádou znamenala další výraznou porážku.