Tajfun ochromil celé Filipíny, 630 tisíc lidí vyhnal z domovů

Značné škody napáchaly lodě, které tajfun vyplavil na pobřeží

Značné škody napáchaly lodě, které tajfun vyplavil na pobřeží Zdroj: ctk/ap

Tajfun zničil skoro celé město Guiuan, záchranáři se k jeho obyvatelům dostali až po několika dnech
Filipíny jsou finančně vyčerpané po nedávném zemetřesení, vláda doufá v zahraniční pomoc
Humatinární pomoc se shromažďuje na letišti v Manile, odsud míří do postižených provincií
Kvůli množícím se případům rabování vyslala vláda do města Tacloban armádu
Tajfun na Filipínách má nejméně 10 tisíc obětí
19
Fotogalerie
Obří tajfun Haiyan, který v pátek zpustošil Filipíny, různou měrou zasáhl přes devět milionů lidí, uvedla dnes na svém serveru zpravodajská stanice BBC. Mnozí z nich se potýkají s naprostým nedostatkem potravin a základních potřeb. Více než 630 tisíc obyvatel vyhnal přírodní živel z jejich domovů. Agentura DPA s odvoláním na odhad zástupce Dětského fondu OSN (UNICEF) uvádí, že postižených je 4,7 milionu lidí, z toho 1,7 milionu dětí.

Podle agentury AP do centrální oblasti Filipín dnes dorazila první zahraniční humanitární pomoc. Velká část postiženého území byla doposud nedostupná a lidé zde žebrají o jídlo a pitnou vodu. Nedostatek základních životních potřeb vede údajně k rozsáhlému rabování, kvůli němuž byly ve městech nasazeny stovky vojáků.

Na 180 vojáků vyslaly do oblasti i USA, které jejich prostřednictvím zjišťují rozsah škod, aby pomohly zorganizovat dodávky humanitární pomoci. Americká agentura pro mezinárodní rozvoj už vyslala 55 tun potravin pro zajištění základních potřeb 20 tisíc dětí a 15 tisíc dospělých v následujících pěti dnech. Pomoc v hodnotě tří milionů eur chystá Evropská komise a zapojují se další země jako Austrálie, Británie, Nový Zéland, Japonsko nebo Čína a také mnohé velké mezinárodní organizace.

Podle mluvčí českého ministerstva zahraničí chystá finanční podporu některé filipínské nevládní organizaci také Česká republika. Rozhodnutí má padnout v úterý, upřesnila. Pomoc určenou Filipínám organizuje i řada českých humanitárních organizací.

Prezident Benigno Aquino uvedl, že zvažuje vyhlášení výjimečného stavu v nejhůře postiženém městě Taclobanu s 220 tisíc obyvateli, což by zřejmě znamenalo zákaz nočního vycházení, zřízení policejních a vojenských stanovišť a další přísná opatření. Reportér agentury AP viděl hlídkovat ve městě, které tajfun prakticky srovnal se zemí, asi 400 příslušníků speciálních sil a vojáků.

Situace dospěla k rabování

Místní obyvatelé si z nákupních center, obchodů a opuštěných domů odnášejí jídlo, vodu a spotřební zboží. Podle úřadů je část plenění dána zoufalstvím, v jiných případech ale lidé berou i televize, ledničky, vánoční stromky či posilovací stroje. „Obáváme se, že to tady začne být nebezpečné, protože pomoc sem proudí jen velmi pomalu,“ konstatoval americký misionář a dlouholetý obyvatel Taclobanu Bobbie Womack.

Právě na město Tacloban na ostrově Leyte se soustřeďuje velká část humanitární pomoci. Na silně poškozeném letišti v Taclobanu dnes členové amerického námořnictva vykládali zásilky potravin, vody a generátorů. Oddíl americké armády je prvním zahraničním týmem na místě a k jeho aktivitám by se měly v příštích dnech v rámci plánované obří humanitární mise připojit týmy z dalších zemí a organizací světa.

Sbírky v ČR na pomoc zasaženým oblastem:
ADRA ČR otevřela veřejnou sbírku s číslem účtu 41594159/0300, v.s. 395. Ze svého pohotovostního fondu uvolnila 100 tisíc korun.
Sbírkové konto Charity ČR pro Filipíny má číslo číslo 55660022/0800, v.s. 133. Ze svého krizového fondu organizace zatím uvolnila 250 tisíc korun. Lidé mohou také posílat dárcovské SMS ve tvaru DMS CHARITASVET na číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč, z toho Charita ČR obdrží 27 Kč.
Organizace Člověk v tísni vyhlásila veřejnou sbírku SOS Filipíny s číslem účtu 37893789/0300 a na místo vysílá koordinační humanitární tým, který bude mít k dispozici 500 tisíc korun z humanitárního fondu Klubu přátel Člověka v tísni.

Již dnes bylo v Taclobanu podle agentury AP vidět monitorovací skupiny OSN a dalších mezinárodních agentur. Město při přepravě pomoci a evakuacích občanů zatím spoléhá pouze na tři vojenská dopravní letadla, napsala agentura Reuters. Doprava po zemi je velmi komplikovaná kvůli tomu, že silnice blokují trosky.

Podle svědků Tacloban ze vzduchu vypadá jako rozsáhlá skládka, na níž stojí pár ojedinělých zachovalých betonových budov. Ulice jsou poseté mrtvolami, které nikdo neodstraňuje ani nepočítá a které se na žhavém slunci rozkládají a vyvolávají obavy z šíření nemocí. Procházející lidé si zakrývají nosy kvůli šířícímu se zápachu.

Tajfun má odhadem 10 tisíc obětí

Oficiální bilance tajfunu vystoupila podle filipínské armády na 942 mrtvých, dva různí filipínští činitelé ale v neděli odhadli, že počet obětí zřejmě dosáhne nejméně 10 tisíc. „Modlíme se, aby bylo mrtvých méně než 10 tisíc,“ prohlásil prezidentský mluvčí Edwin Lacierda.

K všeobecnému zoufalství by mohla ještě negativně přispět blížící se tlaková níže, která má podle meteorologů možná již zítra přinést do postiženého regionu silné srážky.