Terorista z Londýna byl britským občanem, tvrdí premiérka Mayová

Theresa Mayová

Theresa Mayová Zdroj: CTK

Theresa Mayová
Britská premiérka Theresa Mayová a německá kancléřka Angela Merkelová
Britské političky Theresa Mayová a Andrea Leadsomová
Nastupující britská ministerská předsedkyně Theresa Mayová
Britská ministryně vnitra Theresa Mayová
7
Fotogalerie

Terorista, který ve středu zaútočil v Londýně, byl britským občanem narozeným ve Spojeném království. Dnes to v projevu před zákonodárci prohlásila britská premiérka Theresa Mayová s tím, že identita prozatím v zájmu vyšetřování zveřejněna nebude.

O útočníkovi Mayová řekla, že byl před několika lety kvůli "násilnému radikalismu" v hledáčku britské tajné služby MI5, ale že v současné době ho úřady nepovažovaly za hrozbu. Podle premiérky je policie přesvědčena, že jednal sám a že veřejnosti nyní žádné bezprostřední nebezpečí nehrozí.

"Celá země chce vědět, kdo je odpovědný za tuto krutost. Běží rozsáhlé protiteroristické vyšetřování, jehož cílem je odhalit o útoku vše, co bude možné, a to včetně přípravy, motivace a toho, zda se na plánování podíleli i další lidé," řekla Mayová.

Středeční čin označila za útok proti svobodě a demokracii, neboť atentátník si za svůj cíl vybral místo, kde se lidé z celého světa scházejí, aby se radovali z toho, co znamená svoboda. "Nebojíme se a nikdy tváří v tvář terorismu nezaváháme," prohlásila premiérka. "Neporazíte nás, naše hodnoty jsou trvalé," dodala.