Thajec vyvolal paniku na burze, půjde za to na čtyři roky do vězení

burza, Thajsko

burza, Thajsko Zdroj: profimedia.cz

Na čtyři roky do vězení poslal thajský soud bývalého obchodníka s cennými papíry za to, že v roce 2009 zveřejnil na internetu nepravdivé zvěsti o zhoršujícím se zdravotním stavu krále. To vedlo k poklesu na thajské burzy až o osm procent. Informovala o tom agentura AFP.

Devětatřicetiletý Katcha Padžarijapchong byl shledán vinen z trojího porušení kontroverzních thajských zákonů o počítačové kriminalitě, kterého se dopustil 14. a 15. října 2009. Tehdy na internet napsal nepotvrzené zvěsti o zhoršujícím se zdravotním stavu všeobecně uctívaného krále Pchúmipchona Adundéta.

Trest zněl původně na šest let vězení, ale o třetinu byl snížen, protože se Padžarijapchong přiznal. Souzen byl na základě paragrafu zákona o počítačové kriminalitě, podle nějž bude stíhán každý, kdo „do počítačového systému vyšle nepravdivé informace“, které poškozují národní bezpečnost nebo způsobí veřejnou paniku.

V Thajsku rovněž platí přísný zákon týkající se urážky majestátu krále nebo kteréhokoli člena královské rodiny. V takovém případě hrozí trest až 15 let vězení.

V politicky neklidném Thajsku je monarchie velmi citlivým tématem. Osmapadesátiletého krále mnozí uctívají jako poloboha. Od září 2009 je hospitalizován.