Thajsko: Za útoky zřejmě stáli odpůrci nové ústavy

Jedno z míst útoku

Jedno z míst útoku Zdroj: ctk

Thajská policie intenzivně vyšetřuje sérii útoků v letoviscích na jihu země, při nichž byli v minulých dvou dnech zabiti nejméně čtyři lidé a 35 dalších utrpělo zranění. Do dnešního rána nebyl ještě nikdo zatčen, řekl novinářům zástupce šéfa thajské policie Pongsapat Pongčaroen.

Zároveň vyjádřil přesvědčení, že dnes nebo nejpozději v neděli budou mít vyšetřovatelé k dispozici seznam podezřelých osob. Policie zatím vychází z toho, že násilné akce měly pravděpodobně vnitropolitický motiv.

Mohli by za nimi stát nejspíše odpůrci nové ústavy podporované vojenskou vládou, která byla minulý týden schválena v referendu. „Stačí se podívat, kde se útoky odehrály - všechny ty provincie pro ni (novou ústavu) hlasovaly,“ řekl v pátek policejní šéf Čaktchip Čajdžinda. „Podle mého názoru je tu souvislost s politickým vývojem.“

Ve čtvrtek večer a v pátek explodovalo na pěti různých místech Thajska nejméně deset náloží. Terčem atentátníků byly hlavně turistické lokality na jihu země. Všechny oběti jsou podle policie Thajci, mezi zraněnými jsou i cizinci.