Tragédie v Mekce je nejhorší v historii, tlačenice má na 1500 obětí

Během pouti do Mekky zahynuly stovky lidí

Během pouti do Mekky zahynuly stovky lidí Zdroj: ctk/ap

Pouť do Mekky
Během pouti do Mekky zahynuly stovky lidí
Během pouti do Mekky zahynuly stovky lidí
Během pouti do Mekky zahynuly stovky lidí
Během pouti do Mekky zahynuly stovky lidí
6
Fotogalerie
Při tragické zářijové tlačenici během letošní pouti do Mekky zahynulo nejméně 1453 lidí. Jde o nejhorší katastrofu, která pouť kdy postihla. Informovala o tom agentura AP, která bilanci sestavila na základě informací z několika zemí, odkud poutníci do Saúdské Arábie přijeli. Oficiální počet od saúdských úřadů se zastavil na čísle 769, i když údajně není konečný.

Poutníci byli ušlapáni 24. září v údolí Míná, když směřovali k rituálu kamenování Satana. Letošní pouti se zúčastnily asi dva miliony muslimů. Saúdské království od začátku kladlo důraz na zajištění bezpečnosti a povolalo 100 tisíc policistů a vojáků, tragickému incidentu se přesto zabránit nepodařilo. Dosud největší podobné neštěstí se v Saúdské Arábii stalo v roce 1990, kdy bylo ušlapáno 1426 lidí.

Mezi mrtvými bylo podle AP 465 Íránců, 148 Egypťanů a 120 Indonésanů. Dalšími nejvíce postiženými zeměmi jsou Indie (101 obětí), Nigérie (99 obětí), Pákistán, (93 obětí), Mali (70 obětí), Bangladéš (63 obětí) a Senegal (54 obětí). Mrtví pocházeli i z Beninu, Kamerunu, Etiopie, Súdánu, Maroka, Alžírska, Ghany, Čadu, Keni a Turecka. Zraněno bylo podle úředních údajů 934 osob.

Bilance nemusí být konečná

Konečná bilance dosud není jasná, protože stovky lidí se stále pohřešují. Podle indických a indonéských diplomatů by počet obětí mohl přesáhnout i dva tisíce.

Írán i další státy, jejichž občané v Mekce zahynuli, obviňují Saúdské Araby, že při zajištění bezpečnosti selhali. Některé země dokonce vyzvaly, aby organizace pouti přešla na mezinárodní instituce, protože Saúdská Arábie je údajně nekompetentní.