Trump si jako hlavního poradce vybral Steva Bannona, kritici ho mají za krajního nacionalistu

Steve Bannon

Steve Bannon Zdroj: reuters

Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Oslava Trumpovy výhry
Donald Trump
33
Fotogalerie

Nově zvolený americký prezident Donald Trump si vybral do funkce personálního šéfa Bílého domu předsedu Národního výboru Republikánské strany Reinceho Priebuse. Pro funkci hlavního poradce si pak zvolil šéfa své volební kampaně Steva Bannona označovaného kritiky za krajního nacionalistu. Podle agentury AP to v neděli oznámil Trumpův tým.

Priebus byl během volební kampaně Trumpovým věrným spojencem. Má úzké vztahy s vedoucími představiteli republikánů, především s předsedou Sněmovny reprezentantů Paulem Ryanem. Bannon byl před příchodem do Trumpova volebního týmu šéfem konzervativního webového portálu Breitbart News, který byl pod jeho vedením znám výrazně protipřistěhovaleckou a nacionalistickou rétorikou.

Priebus i Bannon patřili podle spekulací médií k adeptům na významné posty v Trumpově administrativě. Personální šéf je druhým nejdůležitějším mužem Bílého domu. Řídí zaměstnance a rozhoduje, kdo získá přístup k prezidentovi.

"Steve a Reince jsou vysoce kvalifikovanými lídry, kteří dobře spolupracovali při naší kampani a dovedli nás k historickému vítězství. Nyní je oba budu mít v Bílém domě," uvedl Trump.

Podle komentářů amerických médií se nově zvolený prezident pokusil jmenováním ideově velmi odlišných figur uspokojit dvě křídla republikánů. Zatímco Priebus reprezentuje spíše konzervativní část strany, Bannon je rázným kritikem establishmentu. Během kampaně se podílel na jejím přiostřování v době prezidentských debat, když sehnal Trumpovi trojici žen tvrdících, že se staly oběťmi sexuálního obtěžování bývalého prezidenta a manžela Trumpovy soupeřky Hillary Clintonové Billa Clintona.

Priebus v první reakci prohlásil, že je jmenováním poctěn a dodal, že Trump bude "skvělým prezidentem pro všechny Američany".

Priebus je Trumpův věrný spojenec, Bannon kritik establishmentu

Vizitky pravděpodobného nového personálního šéfa Bílého domu Reinceho Priebuse (44) a Steva Bannona (62), hlavního poradce nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa:

Reince Priebus

--------------

- Narodil se 18. března 1972 v Doveru v americkém státě New Jersey.

- Vystudoval politické vědy a angličtinu na univerzitě Wisconsin-Whitewater a práva na Miamské univerzitě.

- V roce 2004 neúspěšně kandidoval do Senátu ve státě Wisconsin.

- V roce 2011 byl poprvé zvolen předsedou Národního výboru Republikánské strany, svůj mandát obhájil o dva roky později. Je považován za reprezentanta spíše konzervativní části strany.

- Během volební kampaně byl Trumpovým věrným spojencem. Má úzké vztahy s vedoucími představiteli republikánů, především s předsedou Sněmovny reprezentantů Paulem Ryanem.

- Priebus v první reakci po svém jmenování prohlásil, že je poctěn a dodal, že Trump bude "skvělým prezidentem pro všechny Američany".

- Je ženatý, má dvě děti.

Steve Bannon

------------

- Narodil se 27. listopadu 1953 v Norfolku v americkém státě Virginia.

- Vystudoval Georgetownskou univerzitu a v roce 1983 získal titul MBA na Harvardu.

- V 80. letech pracoval pro investiční banku Goldman Sachs, kde měl na starosti projekty ze světa médií a zábavy. Poté založil vlastní firmu, která nabízela finanční služby a poradenství v Hollywoodu. Produkoval také několik snímků, v roce 2004 natočil dokument Tváří v tvář zlu o bývalém americkém prezidentovi Ronaldu Reaganovi a jeho politice vůči Sovětskému svazu.

- Je spoluzakladatelem zpravodajského webu Breitbart.com, který byl pod jeho vedením znám výrazně protipřistěhovaleckou a nacionalistickou rétorikou.

- V srpnu letošního roku se stal šéfem Trumpova volebního týmu. Krátce poté list New York Post informoval, že Bannon byl před 20 lety obviněn z domácího násilí vůči své tehdejší manželce.

- Patří k rázným kritikům establishmentu, kritiky je označován za krajního nacionalistu. Během kampaně se podílel na jejím přiostřování v době prezidentských debat, když sehnal Trumpovi trojici žen, které tvrdily, že se staly oběťmi sexuálního obtěžování bývalého prezidenta a manžela Trumpovy soupeřky Hillary Clintonové Billa Clintona. Ostře kritizoval také prezidenta Baracka Obamu.

- Je podruhé ženatý.