Trumpovi klíčoví muži míří do Kyjeva, prý dohodnou vojenskou spolupráci s Ukrajinou

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: Reuters

Vladimir Putin a Petro Porošenko
Donald Trump
Petro Porošenko
4
Fotogalerie

Ukrajina a Spojené státy brzy podepíšou několik dohod o posílení spolupráce v oblasti obrany, prohlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko. Americký ministr obrany James Mattis a viceprezident Mike Pence podle Porošenka během jeho úterní návštěvy ve Washingtonu přislíbili, že Kyjev za tímto účelem v následujících měsících navštíví klíčoví členové administrativy prezidenta Donalda Trumpa.

"Podepsány budou velmi důležité dohody, včetně dohody o vojenské spolupráci, dohody o dodávkách vojenského materiálu a dohody o vojensko-technické spolupráci," řekl Porošenko podle agentury Reuters.

Porošenko již v úterý po schůzce s šéfem Bílého domu uvedl, že s americkým prezidentem mluvili o vojenské a technické spolupráci. Dodal také, že Ukrajině se od prezidenta USA dostalo silné podpory. Bílý dům vzápětí v prohlášení uvedl, že oba státníci spolu mluvili o způsobu, jak mírovou cestou vyřešit konflikt na Ukrajině, dále o vládních reformách a o boji proti korupci v zemi.

Konflikt v oblasti Donbasu na východě Ukrajiny si vyžádal už na 10 tisíc mrtvých. Propukl v dubnu 2014 po svržení ukrajinského proruského prezidenta Viktora Janukovyče a po ruské anexi Krymu. Moskva odmítá tvrzení Kyjeva, že východoukrajinským separatistům poskytuje mimo jiné vojenskou podporu.