Turecká armáda propustila 1400 vojáků. Byli prý napojeni na Gülena

F-16 v tureckých barvách

F-16 v tureckých barvách Zdroj: OGL Wikimedia

Turecká vláda vyhodila z armády 1389 vojáků pro údajné napojení na duchovního Fethullaha Gülena, kterého vláda obviňuje z osnování nezdařeného puče. Propouštění z armády jsou zatím posledním krokem, jímž se prezident Recep Tayyip Erdogan snaží dostat pod plnou kontrolu armádu. Ozbrojené složky mezitím zvýšily aktivitu na východě země, což některá digitální média interpretovala jako nový pokus o puč, podle USA však jde jen o přípravu na návštěvu vysokého generála.

CNN dnes také uvedla, že z vazby bylo propuštěno 758 z 989 zadržovaných vojáků, neboť soudce neshledal jejich vazbu nezbytnou.

Už v sobotu Erdogan oznámil, že vláda uzavře vojenské školy a velení armády podřídí ministerstvu obrany. Armádu, jejíž část stála za převratem, to plně podřídí civilnímu vedení země.

Už dříve tento týden bylo zbaveno funkcí na 1700 důstojníků v souvislosti s rolí, jakou při nezdařeném převratu sehráli. Turecký prezident to komentoval tak, že armáda potřebuje čerstvou krev.

Prezidenta, který zavádí v zemi stále tvrdší islámský režim, se část ozbrojených sil pokusila svrhnout 15. července. Duchovní Fethullah Gülen, který dlouhodobě žije v USA, veškerá obvinění ze zosnování puče odmítá. Převrat se nepovedl a Erdoganův režim následně přistoupil k nekompromisním čistkám ve státních institucích. Doposud bylo z armády, justice, státní správy nebo školství propuštěno, suspendováno nebo zadrženo na 60 tisíc lidí.

Turecká armáda posílila bezpečnost v oblasti okolo letecké základny Incirlik na východě země, odkud startují letadla k úderům proti Islámskému státu. Zatímco se na sociálních sítích objevovaly informace o tom, že je to příprava na další puč, podle tureckých bezpečnostních složek jde o akci před návštěvou šéfa náčelníků štábů americké armády Josepha Dunforda.

Také mluvčí americké armády přítomný v Incirliku uvedl, že žádné velké policejní ani vojenské manévry evokující převrat, o nichž se mluví na internetu, zde neprobíhají.