Turecko začalo blokovat největší weby. Nedostupný je Facebook nebo Twitter

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zdroj: čtk/AP

Zatýkání turecké opozice
Zatýkání turecké opozice
Spolupředsedkyně opoziční Lidové demokratické strany (HDP) Figen Yüksekdagová
Kurdové protestují před tureckou ambasádou v Bruselu proti turecké neochotě zasáhnout proti islamistům v Kobani
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
7
Fotogalerie

Od dnešní jedné hodiny v noci nefungují v Turecku největší weby a některé komunikační platformy. Podle webu Turkeyblocks, který se monitoringem tureckého internetu zabývá, není dostupný Facebook, Twitter, Youtube, Instagram a také komunikátory Skype a WhatsApp.

Je to vůbec poprvé, co turecké státní instituce přistoupily k takto rozsáhlému blokování webů a zároveň komunikačních služeb.

Podle zpravodajských webů má blokování prostředků pro online komunikaci souvislost s nočním zatýkáním poslanců a vůdců opoziční prokurdské strany HDP.

Turecká policie jich v noci zbavila svobody 11, důvodem je podle úřadů podpora kurdských separatistů. HDP o zatýkání svých členů informuje na svém Twitteru, který je však pro většinu turecké populace nedostupný.

V minulosti jsme zaznamenali již několik případů, kdy byl Twitter nebo Facebook v zemi blokován. Zároveň také patří Turecko k zemím s největším počtem permanentně blokovaných webů, jejichž počet přesahuje 100 tisíc.

Kritika z celého světa

Představitelé některých evropských zemí, Evropská komise i OSN dnes vyjádřili znepokojení nad dalším umlčováním opozice v Turecku. Reagovali tak na zatčení více než desítky poslanců prokurdské strany v noci na dnešek. Mnohé země v čele s Německem si předvolaly turecké vyslance ve svých metropolích a žádaly vysvětlení. Šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu označil evropskou kritiku za nepřijatelnou a zároveň vyslovil výtku, že většina zemí EU podporuje povstaleckou Stranu kurdských pracujících (PKK).

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová řekla, že se obává, že v Turecku je ohrožena parlamentní demokracie.

"Zodpovědné osoby by si nyní měly vyjasnit, jakou cestou chtějí jít a co to bude znamenat pro vztahy Turecka a EU," řekl německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Podle něj nikdo nebere Ankaře právo bojovat proti terorismu a vypořádat se se strůjci krvavého pokusu o puč, nesmí to ale vést k umlčování opozice.

Turecké úřady v noci na dnešek pozatýkaly v Ankaře a Diyarbakiru více než desítku poslanců prokurdské Lidové demokratické strany (HDP), včetně dvou jejích šéfů Selahattina Demirtaşe a Figen Yüksekdagové. Důvodem bylo to, že prý odmítli vypovídat v případech trestných činů propagace terorismu.

Hluboké znepokojení vyjádřily i Spojené státy. "Když demokracie útočí na své volené představitele, měla by tyto své činy ospravedlnit, aby uchovala důvěru v soudní systém," napsal na svém twitterovém účtu náměstek pro lidská práva amerického ministra zahraničí Tom Malinowski.

Podle EU nové zatýkání opozičních poslanců spolu se zrušením imunity více než 130 členů parlamentu ohrožuje parlamentní demokracii v Turecku. "Očekáváme, že Turecko bude chránit svou parlamentní demokracii, lidská práva a právní stát," uvedli ve společném prohlášení šéfka diplomacie EU Mogheriniová a komisař pro rozšíření Johannes Hahn.

Také francouzské ministerstvo zahraničí vyjádřilo vážné znepokojení nad situací v Turecku. "Francie vyzývá Turecko k respektování právního státu a základních práv, včetně demokracie a svobody slova," řekl dnes novinářům mluvčí francouzského ministerstva zahraničí Romain Nadal. Italský ministr zahraničí Paolo Gentiloni na svém twitterovém účtu vyzval Ankaru "k respektování práv parlamentní opozice".

Předseda kurdského společenství v Německu Ali Ertan Toprak dnes vyzval Berlín a jeho partnery v EU, aby zastavili spolupráci s Ankarou na migračním plánu a zastavili její vstupní rozhovory.

Po nejnovějším zatýkání v Turecku vyšly protestovat do ulic stovky lidí v Istanbulu, Ankaře, Izmiru či Antalyi. Turecká police je rozehnala slzným plynem a vodními děly a několik lidí zadržela.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu v přímém televizním přenosu řekl, že Ankara se nebude od evropských zemí nechávat poučovat o tom, co je vláda zákona. Turecký režim obviňuje stranu HDP, že v podstatě s PKK spolupracuje. V zásadě všechny prokurdské projevy označuje za podporu terorismu. Zdroj: ČTK

 

Článek vyšel na webu Živě.cz