Zatýkací mašinérie v Turecku: za mřížemi skončili vůdci kurdské opozice

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zdroj: CTK

Spolupředsedkyně opoziční Lidové demokratické strany (HDP) Figen Yüksekdagová
Kurdové protestují před tureckou ambasádou v Bruselu proti turecké neochotě zasáhnout proti islamistům v Kobani
turecko
Turecko, den po nezdařilém puči.
Takhe Demirtaş a Yüksekdagová oslavovali červnový úspěch ve volbách
9
Fotogalerie

Turecká policie zadržela dvojici spoluvůdců a devět poslanců opoziční prokurdské Lidové demokratické strany (HDP) v souvislosti s údajnou podporou terorismu. Celkem se vydalo 13 zatykačů, tvrdí ministerstvo vnitra. Členové strany podle úřadů podporují kurské separatisty.

Policie provedla zátah v ankarském domě předsedy strany Selahattina Demirtaşe a také v městě Diarbakir na Kurdy obývaném jihovýchodě země, kde žije druhá vedoucí postava strany Figen Yüksekdagová. Stejně jako devítku dalších zákonodárců strany je policisté zadrželi kvůli tomu, že odmítli vypovídat v případech trestných činů spojených s údajnou propagací terorismu.

Dva další poslanci s vypsanými zatykači jsou v zahraničí mimo dosah tureckých úřadů. Policisté rovněž podnikli razii v ankarské centrále strany, kde podle televizních záběrů došlo k rozepřím mezi nimi a členy stranického aparátu. Vstup do stranického sídla podle Reuters strážila početná skupina policistů.

Kurdská strana na Twitteru označila akci za pokus o puč ze strany vlády prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a vyzvala mezinárodní společenství k reakci. "Velmi špatné zprávy z Turecka. Opět. Nyní jsou zatýkáni poslanci HDP," uvedla na twitteru nizozemská europoslankyně Kati Piriová, která se v EP zabývá situací v Turecku.

Demirtaş již z dřívějška čelí obžalobě kvůli zmíněnému zločinu, neboť stejně jako řada dalších poslanců své strany údajně oslavoval kurdské separatisty ze zakázaných organizací jako je Strana kurdských pracujících (PKK). Yüksekdagová za podobný čin dostala deset měsíců a její trest ve čtvrtek potvrdil nejvyšší soud.

Stíhání poslanců v Turecku umožnil zákon z letošního jara, který prosadila vládnoucí strana a který zbavil imunity čtvrtinu poslanců, většinou opozičních. Západní země tento zákon kritizují, podle nich ohrožuje demokracii. Vláda ho však hájí jakou součást svého boje proti terorismu.