Turecký soud nařídil kvůli vazbám na Gülena zatknout diplomaty

Prezident Erdogan

Prezident Erdogan Zdroj: reuters

Soud v Turecku nařídil zatknout tři bývalé vysoce postavené diplomaty, včetně poradce bývalého prezidenta Abdullaha Güla. Důvodem je jejich napojení na duchovního Fethullaha Gülena, jehož Ankara považuje za zosnovatele červencového pokusu o státní převrat. Informovala o tom turecká státní média.

Soud v Ankaře nařídil, aby Gürcan Balik, Ali Findik a Tuncay Babali zůstali ve vazbě až do konání soudního procesu. Všichni tři jsou obviněni z údajných vazeb na Gülena, který dlouhodobě žije v USA.

Balik býval hlavním zahraničněpolitických poradcem exprezidenta Güla, který byl ve funkci v letech 2007 až 2014. Byl rovněž poradcem bývalého ministra zahraničí a premiéra Ahmeta Davutoglua. V roce 2013 zorganizoval kontroverzní setkání mezi Davutogluem a Gülenem, které se konalo v New Yorku, poznamenala agentura AFP. Babali byl v minulosti tureckým velvyslancem v Kanadě, Findik pak v Kostarice.

Po nezdařeném pokusu o převrat zatkla turecká policie už více než 40.000 lidí, uvedl nedávno turecký premiér Binali Yildirim. Přibližně polovina z nich byla obviněna a umístěna do vazby. V rámci čistek ve státní správě přišlo o práci přes 81.000 zaměstnanců včetně soudců, prokurátorů, policistů, úředníků nebo učitelů. Asi 5000 z nich dostalo výpověď, zbytek byl dočasně zbaven funkcí.