Ukrajina nezaplatila a přišla o ruský plyn

montáž, E15

montáž, E15 Zdroj: E15

U vyjednávacího stolu se Rusko s Kyjevem o podmínkách dodávek zemního plynu nedohodlo, teď přicházejí na řadu rozhodci mezinárodní arbitráže. Jenže do té doby bude muset Ukrajina za plyn platit předem. Do obdržení první platby zastavil ruský Gazprom v pondělí dodávky plynu na Ukrajinu, protože Kyjev nesplatil ani cent z dluhu za odebraný plyn ve výši 4,5 miliardy dolarů.

Ukrajinci se snažili s Rusy dohodnout na snížení nynější ceny 485 dolarů za tisíc kubických metrů, podle níž by se přepočítal i stávající dluh. Byli ochotní platit nejvýše 326 dolarů. Rusové nabízeli, že cenu sníží na 385 dolarů ovšem pouze formou odpuštění vývozního cla. Kdykoli by tak mohli plyn zase jednostranně zdražit. O výši dluhu se nechtěli bavit.
Neuspěl ani evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger, který přišel s kompromisním návrhem.

Kyjev podle něj měl v pondělí splatit miliardu dolarů a zbytek dluhu by se rozprostřel do měsíčních splátek. V zimě by Ukrajina za plyn platila 385 dolarů a v létě něco přes 300 dolarů.

Gazprom hned po uplynutí lhůty pro zaplacení zažaloval ukrajinskou společnost Naftogaz u arbitrážního soudu ve Stockholmu. V žalobě se dožaduje splacení dlužné částky. Ke stejnému kroku se ve stejný okamžik odhodlal také Naftogaz. Ten chce zase získat zpět šest miliard dolarů, které podle vlastního tvrzení zaplatil navíc Gazpromu. Kromě toho po rozhodcích chce stanovení férové a tržní ceny plynu.

„Jsme připraveni zaplatit. Naftogaz platil všechny faktury, u nichž nebyla zpochybněna cena. Jsme připraveni zaplatit zbytek dodaného plynu, jakmile se dohodneme na jeho ceně. Nepřijímáme cenu 485 dolarů, kterou požaduje Gazprom. Smlouva mluví jasně o ceně 268,50 dolaru,“ tvrdí šéf Naftogazu Andrij Kobolev.

Ruský premiér Dmitrij Medveděv řekl, že Moskva je připravena pokračovat v jednání o cenách plynu, pouze pokud Kyjev zaplatí celý dluh za dodávky ruského plynu. Jeho ukrajinský protějšek Arsenij Jaceňuk vidí ve vyhrocení sporu plán na zničení Ukrajiny.

Ukrajina odebírá z Ruska zhruba polovinu své spotřeby 55 miliard metrů kubických zemního plynu. V podzemních zásobnících má nyní necelých 14 miliard metrů krychlových plynu. Díky nim by se Ukrajina teoreticky obešla bez dodávek z Ruska do konce roku. Jenže podzemní zásoby jsou z velké části určeny pro zásobování Evropy v zimních odběrových špičkách.