Ukrajina vydala zatykače na bývalé vládní a armádní špičky

Za podíl na zabíjení demonstrantů byl vydán zatykač na bývalé ukrajinské vládní, policejní a armádní špičky

Za podíl na zabíjení demonstrantů byl vydán zatykač na bývalé ukrajinské vládní, policejní a armádní špičky Zdroj: ctk

Po zatykači na svrženého prezidenta Janukovyče vydala dnes ukrajinská prokuratura příkaz k zatčení desítky bývalých vysokých činitelů vlády, armády a policie. Viní je z podílu na zabíjení demonstrantů v Kyjevě.

Mezi ty, kteří mají být zatčeni patří někdejší ministři vnitra a spravedlnosti či šéf kanceláře exprezidenta Viktora Janukovyče. Na něj již prokuratura vydala mezinárodní zatykač ve středu.

Seznam desítky vysoce postavených činitelů zahrnuje vedle bývalého šéfa ministerstva vnitra Vitalije Zacharčenka či exministryně spravedlnosti Oleny Lukašové například někdejšího generálního prokurátora Viktora Pšonku.

Střety v Kyjevě si vyžádaly stovky zraněných a desítky mrtvýchStřety v Kyjevě si vyžádaly stovky zraněných a desítky mrtvých | ctk

Zatykače souvisejí s krvavými střety na kyjevském náměstí Nezávislosti nazývaném Majdan, kde při protivládních protestech minulý týden zahynulo přes osmdesát lidí.

Nový generální prokurátor Oleh Machnyckyj již kvůli odpovědnosti za střelbu do účastníků protestů vydal mezinárodní zatykač na Janukovyče, který je v Rusku. Podle prokurátora je podezřelý z masové vraždy. Machnyckyj prohlásil, že je připraven požádat o Janukovyčovo vydání.