Ukrajina zvyšuje zásoby zemního plynu, chystá se na utažení kohoutků

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Gazprom.com

Zásoby zemního plynu na Ukrajině stačí na to, aby do zimy pomohly pokrýt domácí spotřebu, kdyby se Rusko rozhodlo omezit dodávky této suroviny. Zásoby zvyšuje o osm procent týdně.

Data společnosti Gas Infrastructure Europe (GIE) ukazují, že Ukrajina má nyní v zásobnících asi 11 miliard krychlových metrů plynu. Zásoby zvyšuje tempem osm procent týdně a používá k tomu převážně plyn z Ruska. Spotřeba plynu na Ukrajině dosahuje asi 55 miliard krychlových metrů. V zásobnících má tedy nyní zhruba pětinu tohoto množství.

Ukrajinské úřady podle Reuters pracují na dalším zvyšování zásob. Ukrajinská společnost Ukrtransgaz údajně posílá 850 milionů krychlových metrů plynu týdně do podzemních zásobníků, které jsou převážně na západě země, aby se připravila na případné narušení dodávek.

I přes nejnovější urychlené zvyšování ale stav zásob plynu na Ukrajině prý stále zaostává za evropským. Zatímco v Evropě jsou zásobníky naplněné průměrně z 58,7 procenta, na Ukrajině tomu je ze 34 procent.

Polovina poptávky z Ruska

Ukrajina dovozem z Ruska pokrývá zhruba polovinu poptávky po plynu. Zbytek obstarává domácí produkce. Ukrajina je zároveň důležitou tranzitní cestou pro ruský plyn do evropských zemí, kde se roční poptávka po plynu pohybuje kolem 500 miliard metrů krychlových.

Rusko pokrývá asi třetinu spotřeby plynu v Evropě. K výpadku dodávek došlo naposledy v lednu 2009, a to kvůli neshodám o ceny plynu. Kvůli nejnovějším sporům mezi Moskvou a Kyjevem se tyto obavy objevily znovu.