Ukrajinští poslanci ukončili třítýdenní blokádu parlamentu

blokáda ukrajinského parlamentu opozici 5.2 - 22 . 2 2013

blokáda ukrajinského parlamentu opozici 5.2 - 22 . 2 2013

Ukrajinská vláda se konečně dohodla s opozicí na novém způsobu hlasování v tamním parlamentu. Tím skončila blokáda parlamentu, kterou vyhlásili 5. února poslanci opozičních stran Vlast, Svoboda a UDAR kvůli sporu o instalaci nového hlasovacího zařízení.

Proti systému, který měl díky dotykovým senzorům zamezit možnost zástupného hlasování, se stavěla vládní Strana regionů. Podle opozice vládní poslanci často hlasovali i za své nepřítomné kolegy, obzvlášť v případech, kdy byla ohrožena jejich parlamentní většina.

Opozice původně navrhovala zavést u hlasovacích zařízení dotykové senzory, které by zástupné hlasování znemožnily. Strana regionů byla však proti. Opoziční poslanci se tak uchýlili k praktice v ukrajinské politice relativně běžné, a sice k blokádě sněmovny. Skoro tři týdny strávili pobytem v hlavním sále parlamentu, nábytkem zatarasili vchody a na zdi vyvěsili politická hesla. Jejich jednání se Stranou regionů, které vedl šéf sněmovny Volodymyr Rybak, bylo dlouho neúspěšné.

Dnes ale opozice ohlásila své vítězství a řešení je prý lepší, než dříve navrhované dotykové senzory. Podrobnosti nového hlasovacího řádu zatím známy nejsou, je prý ale jisté, že vícenásobné hlasování neumožní.

Rekord v délce blokády parlamentu na Ukrajině drží současná vládní Strana regionů, která v roce 2008 spolu s komunistickými opozičními partnery vydržela blokovat parlament 29 dnů. Důvodem byl tehdy nesouhlas se záměrem vlády prezidenta Viktora Juščenka těsněji spolupracovat se Severoatlantickou aliancí.