Útočník z Orlanda měl služební zbraň, prošel bezpečnostními prověrkami

Připomínka obětí orlandského masakru

Připomínka obětí orlandského masakru Zdroj: CTK

Připomínka obětí orlandského masakru
Připomínka obětí orlandského masakru
Připomínka obětí orlandského masakru
Připomínka obětí orlandského masakru
Připomínka obětí orlandského masakru
13
Fotogalerie
Útočník Omar Mateen, který v neděli v noci zastřelil v orlandském klubu 50 lidí, byl dlouholetým zaměstnancem největší světové firmy pro bezpečnostní služby G4S a měl od ní k dispozici služební zbraň. Prošel také u firmy dvěma bezpečnostními prověrkami. Podle agentury Reuters to sdělil mluvčí společnosti David Satterfield a později sama firma.

Devětadvacetiletého občana USA Mateena, který byl synem afghánských imigrantů, policie zneškodnila. Střelba na Floridě byla z hlediska počtu obětí nejhorším takovým případem v historii USA.

„Byl to vyzbrojený bezpečnostní důstojník,“ řekl mluvčí firmy. G4S později uvedla, že Mateena od září 2007, kdy ho přijala, nechala dvakrát prověřit, naposledy v roce 2013. V žádné z prověrek nic závadného nezjistila. V roce 2013 dostala informaci, že Mateena vyslýchal Federální úřad pro vyšetřování (FBI), avšak vyšetřování bylo zastaveno. Někteří politici z řad demokratů začali po masakru vyzývat ke zpřísnění pravidel pro kupování a držení střelných zbraní.

Firma, která ve více než 110 zemích zaměstnává kolem 620 tisíc0 lidí, nyní hodlá shromažďovat informace o Mateenovi od jeho kolegů, uvedl mluvčí. G4S se podle mluvčího také bude snažit zjistit, zda některé ze zbraní, které Mateen ke střelbě v klubu použil, nesouvisely s jeho prací.

„Hodně bude záležet na informacích, které policie uvolní,“ uvedl. Policie zatím uvedla, že pušku a pistoli, které Mateen použil při střelbě, si legálně pořídil asi týden před útokem.

Útočník přísahal věrnost IS

Americké úřady Mateena vyšetřovaly kvůli podezření na sklony k islamismu již v roce 2013 a 2014. Vyslýchaly ho, nic podezřelého ale neodhalily a vyšetřování bylo uzavřeno, oznámila FBI na brífinku v Orlandu. Představitelé FBI rovněž potvrdili, že útočník před střelbou volal na tísňovou linku 911 a přísahal věrnost hlavě radikální organizace Islámský stát abú Bakrovi Bagdádímu.

Mateenova bývalá manželka Sitora Yusufiyová už dříve v neděli řekla, že její muž byl násilník a psychicky labilní a že v době, kdy byli manželi, ji opakovaně bil. Na pozdější tiskové konferenci přenášené CNN pak uvedla, že se přes svou psychickou labilitu chtěl stát policistou.

Už předtím Mateenova exmanželka řekla, že po několika měsících manželství se její muž dostal pod vliv radikálního islámu. Manželství obou trvalo jen čtyři měsíce v roce 2009, přestože oficiálně se rozvedli až v roce 2011. K ukončení manželství přispěli rodiče ženy, kteří, když se dozvěděli o tom, že ji manžel bije, přijeli a odvezli ji.

Radikální otec?

Mateenův otec Seddique Mir Mateen podle agentury AP uvedl, že svého syna zažil rozčileného, když před několika měsíci viděl v Miami dva líbající se muže. To podle otce mohlo mít vliv na jeho akci. Náboženství podle prý nemělo nic společného.

Bývalý nejmenovaný afghánský činitel AP řekl, že Mateenův otec se občas objevuje v jednom televizním programu, známém pro své „protiamerické tirády“ a „protalibanské“ postoje. Program se podle něj vysílá v afghánském jazyku darí.