V Bavorsku vyhráli spojenci Merkelové, mohou vládnout sami. Chtějí prosadit mýtné pro cizince

Šéf bavorské CSU Horst Seehofer má důvod k úsměvu. Jeho strana získala téměř polovinu hlasů.

Šéf bavorské CSU Horst Seehofer má důvod k úsměvu. Jeho strana získala téměř polovinu hlasů. Zdroj: csu.de

Křešťanští socialisté (CSU) obstáli v bavorské volební generálce na výbornou. Z nedělních voleb si odnášejí 47,7 procenta hlasů, které zajistí spojencům německé kancléřky Angely Merkelové většinu v zemském sněmu a možnost sestavit jednobarevnou vládu.

V zemském sněmu kromě vítězné CSU usednou jen tři strany z dosavadní opozice: sociální demokraté (SPD), které podpořilo 20,6 procenta voličů, Svobodní voliči s devíti procenty hlasů a Zelení s 8,6 procenty. Dosavadní koaliční spojenci CSU, liberálové z FDP naopak bavorský parlament opouštějí, protože ve volbách získali jen 3,3 procenta hlasů.

Bavorský výsledek může podle expertů a médií zamíchat kartami v celostátních volbách, které se v Německu uskuteční o nadcházející neděli.

„Tyto volby představují vítr do plachet v celostátních volbách,“ prohlásil Hermann Gröhe, generální tajemník křesťanských demokratů (CDU) kancléřky Merkelovové, sesterské strany bavorské CSU. Současně ale varoval, že „je samozřejmě jasné, že celostátní volby ještě nejsou rozhodnuty“.

Volební trumfy: mýtné pro všechny cizince, ale také nízká nezaměstnanost

„Je to úžasný volební úspěch,“ komentoval triumf své strany krátce po uzavření volebních místností stávající i příští bavorský premiér Horst Seehofer. Přesvědčivé vítězství své strany označil za závazek prosadit kontroverzní mýtné na německých dálnicích pro zahraniční motoristy, s nímž CSU do voleb šla. Zda bude schopný prosadit mýtné pro všechny cizince se ukáže až po celoněmeckých volbách příští neděli.

Hlavním trumfem CSU podle odborníků nicméně byla velmi dobrá hospodářská a sociální situace Bavorska, které je jedním z nejbohatších a ekonomicky nejsilnějších regionů Německa. Bavorsko má mimo jiné nejnižší nezaměstnanost ze všech německých spolkových států - jen 3,8 procenta, zatímco celoněmecký průměr je o tři procentní body vyšší.