V Kosovu demonstrovaly desetitisíce proti srbské autonomii

Předchozí protesty v Prištině

Předchozí protesty v Prištině Zdroj: CTK

Kosovská policie dnes v metropoli Prištině vtrhla do kanceláří opozičního nacionalistického hnutí Sebeurčení a zadržela téměř stovku lidí včetně vůdce strany Albina Kurtiho, stíhaného od minulého týdne pro podněcování násilí. Razii předcházela pokojná demonstrace, na níž desetitisíce lidí protestovaly proti nedávnému uzavření dohod se Srbskem a Černou Horou.

Demonstranti protestovali proti srpnové dohodě o Společenství srbských obcí, tedy o oblastech v Kosovu s většinovým srbským obyvatelstvem. Odpůrci tohoto ujednání se obávají, že útvar bude mít příliš velké autonomní pravomoci. Kosovskoalbánské opozici se nelíbí ani dohoda o vymezení společné hranice s Černou Horou, která by prý připravila Kosovo o jeho území.

Podle očitých svědků se na náměstí v Prištině sešlo 35 tisíc lidí. Na shromáždění promluvil Albin Kurti, vůdce opozičního hnutí Sebeurčení, přestože na něj vydala kosovská policie zatykač.

Na shromáždění promluvil i Kurti, přestože na něj vydala kosovská policie zatykač pro podíl na násilné protestní akci, kterou opozice minulý týden zorganizovala v kosovském parlamentu. Opozice tehdy přerušila zasedání sněmovny vpuštěním slzného plynu do jednacího sálu a někteří opoziční poslanci v chodbách použili i pepřový sprej.

Policejní akce

Policisté po dnešní demonstraci obklíčili budovu, kde má hnutí Sebeurčení hlavní sídlo. Při vstupu policistů do domu došlo k potyčkám, při nichž byli zraněni čtyři lidé. Z budovy pak policisté odvedli 87 zadržených osob včetně Kurtiho. Hnutí Sebeurčení oznámilo, že bude práci parlamentu dál narušovat, pokud nebudou obě kontroverzní dohody zrušeny. Příští parlamentní schůze začne v Prištině v pondělí.

Minulý týden použila policie v kosovské metropoli proti demonstrantům slzný plyn. Akce opozice tehdy následovala po násilnostech v parlamentu, při nichž opozice přerušila zasedání sněmovny vpuštěním slzného plynu do jednacího sálu a někteří opoziční poslanci v chodbách použili i pepřový sprej.