V Londýně najelo auto do lidí, šlo o dopravní nehodu

V Londýně najelo před muzeem auto do lidí

V Londýně najelo před muzeem auto do lidí Zdroj: Reuters

V Londýně najelo před muzeem auto do lidí
V Londýně najelo před muzeem auto do lidí
V Londýně najelo před muzeem auto do lidí
V Londýně najelo před muzeem auto do lidí
5
Fotogalerie

V centru Londýna u Přírodopisného muzea vjelo auto na chodník a zranilo 11 lidí. Počáteční nejistotu a obavy, že šlo o další teroristický útok spáchaný letos v britské metropoli, policie uklidnila sdělením, že událost vyšetřuje jako dopravní nehodu. Jednu osobu přitom zadržela.

Incident se odehrál ve po čtrnácté hodině londýnského času v turisty hojně navštěvované ulici Exhibition Road. Pracovníci Přírodopisného muzea informovali média, že se odehrál vážný incident, a policie evakuovala všechna tři muzea, která se v blízkosti místa události nacházejí.

Zpravodajka BBC, která právě z Přírodopisného muzea vycházela, informovala o příjezdu množství policejních vozů a o přítomnosti i ozbrojených policistů. Ve vzduchu podle ní rovněž hlídkovaly vrtulníky.

Rozporuplná byla prohlášení policie, která nejprve oznámila, že událost nespojuje s terorismem, nicméně posléze upozornila, že tuto variantu ještě zcela nevylučuje. Později nakonec dala veřejnosti na vědomí, že se věc vyšetřuje jako dopravní nehoda.

Londýnská záchranná služba informovala, že při incidentu utrpělo zranění 11 lidí. Většinou se jedná o poranění nohou a hlavy. Devět postižených bylo převezeno do nemocnic, nikdo z nich ale podle policie není v ohrožení života a nikomu nehrozí vážné postižení zdraví.

České ministerstvo zahraničí na svém webu večer informovalo, že nemá informace o tom, že by mezi zraněnými byli čeští občané.

Exhibition Road je oblast oblíbená turisty. Kromě Přírodopisného muzea se tam nacházejí dvě další muzea, Muzeum Viktorie a Alberta a Muzeum věd, některé univerzitní objekty a restaurace a bary, které policie kromě muzeí rovněž evakuovala.

V Británii platí druhý nejvyšší stupeň ohrožení, který znamená velkou pravděpodobnost útoku militantních osob. V britské metropoli bylo letos spácháno už pět útoků, z toho tři autem. V březnu řidič auta najel na chodník na Westminsterském mostě a zabil čtyři lidi. Poté ještě u blízkého parlamentu ubodal k smrti policistu.