V Moskvě zadrželi radioaktivní materiál mířící do Íránu

Moskevské letiště Šeremetěvo

Moskevské letiště Šeremetěvo Zdroj: wikimedia.org

Ruští celníci dnes na moskevském letišti Šeremetěvo zadrželi iránského cestujícího se zásilkou radioaktivního materiálu. Pasažér se chystal nastoupit na let do íránského Teheránu.

Kufr s 18 tyčemi v ocelových obalech odhalil automatický detektor radioaktivity, uvedla celní správa. Následující expertíza odhalila radioaktivní izotop sodíku 22, který se využívá v lékařství, nelze jej ale použít jako palivo.

Jak řekl agentuře AP mluvčí ruské jaderné agentury Rosatom Sergej Novikov, sodík 22 může být vyroben v částicových urychlovačích. Ty vlastní některé ruské univerzity, výzkumné ústavy a lékařská zařízení. „Je ale velmi malá šance, že by mohl pocházet od Rosatomu,“ dodal.

Novikov uvedl, že jaderná agentura sice Íránu dodává některé lékařské izotopy, sodík 22 mezi ně ale nepatří. Zatím se neví, odkud materiál pochází, ani kam ho měl cestující dovézt.

Mezi západními velmocemi a Íránem stoupá v poslední době napětí kvůli jadernému programu Teheránu. Ten tvrdí, že jeho jaderná zařízení budou sloužit výhradně k mírovým účelům, jaderná agentura OSN IAEA ale minulý měsíc uvedla, že země se pravděpodobně pokouší vyvynout jadernou zbraň. Rusko, které postavilo první íránskou atomovou elektrárnu, nedávno naopak uvedlo, že by mohlo zemi pomoci s budováním dalších zařízení.