V New Yorku byly obnoveny dodávky elektřiny pro 100 tisíc lidí

Stejně dopadly i jeřáby

Stejně dopadly i jeřáby Zdroj: profimedia.cz

Dodávka elektrické energie byla v pátek obnovena u zhruba 100 tisíc lidí v newyorském dolním Manhattanu, což představuje polovinu obyvatel oblasti, která byla dosud bez proudu. Výpadek způsobila v pondělí ničivá bouře Sandy, která zpustošila celý severovýchod USA, kde pokračuje odstraňováním následků živelní pohromy.

Obnovení dodávek oznámila distribuční společnost Con Edison, která zároveň vyjádřila naději, že druhá polovina odběratelů elektřiny v oblasti se dočká proudu v průběhu dneška. Ve zbytku New Yorku by se tak mělo stát do 11. listopadu, nicméně někteří zákazníci si podle společnosti počkají na elektřinu celé týdny.

Jižní část Manhattanu je od řádění bouře také bez dodávek tepla a částečně i pitné vody. V průběhu pátku zůstala kvůli nefungující elektřině uzavřena také většina obchodů.

Akutní se stal nedostatek pohonných hmot. Vláda prezidenta Baracka Obamy proto v pátek nařídila agentuře pro zásobování při ministerstvu obrany, aby dodala skoro 50 milionů litrů benzinu a kolem 40 milionů litr nafty do oblastí zasažených bouří, zejména do New Yorku a New Jersey.

I kvůli problémům v dopravě a váznoucím dodávkám zboží, zvláště pohonných hmot, vzrostla mezi obyvateli podle místních médií nervozita, která se projevila negativními názory na plánované uskutečnění tradičního maratonu v neděli. Starosta velkoměsta Michael Bloomberg v pátek proto nakonec oznámil, že se běh ruší. Na start závodu se chystalo přes 40tisíc běžců a vedení města původně trvalo na tom, že se konat bude.

Část lidí, kteří se původně chystali na největší běžecký svátek na světě, se místo závodu hodlá dobrovolně zapojit do úklidových prací. Ozývají se ale i kritické hlasy, že Bloomberg maraton zrušil pozdě. „Za to, abychom sem s rodinou mohli přijet, jsme utratili tisíce dolarů, zaplatili jsme si letenky, hotel,“ stěžoval si jeden z maratonců z Houstonu v Texasu.

Ve městě podle deníku The New York Times přibylo vloupání. Například na Lower East Side na Manhattanu kdosi vniknul do obchodu s drahou obuví a odnesl boty za 30 tisíc dolarů (590 280 korun). Obecně ale kriminalita po bouři Sandy klesla.