V New Yorku se zřítil jeřáb, zahynul 38letý přistěhovalec z Prahy

Zřícený jeřáb v New Yorku

Zřícený jeřáb v New Yorku Zdroj: ctk/AP

Zřícený jeřáb v New Yorku
Zřícený jeřáb v New Yorku
Zřícený jeřáb v New Yorku
3
Fotogalerie
Při pádu jeřábu v centru New Yorku dnes zahynul 38letý přistěhovalec z Prahy, který byl jedinou obětí neštěstí. Při neštěstí utrpěli podle zpřesněné bilanci tři lidí zranění, jejich život v ohrožení údajně není. Konstrukce stroje se zřítila do ulice, kde zničila řadu aut.

„Díkybohu nemáme víc zraněných a mrtvých,“ řekl newyorský starosta Bill de Blasio, který místo tragédie navštívil. Starosta řekl, že oběť seděla v zaparkovaném voze. Původní zprávy uváděly, že zahynul chodec.

Mrtvým je podle informací AP 38letý muž původem z Prahy. Jeho švagrová vypověděla, že do USA přišel jako dospívající a vystudoval zde na Harvardu matematiku. Řekla také, že v pracoval pro jistou newyorskou finanční společnost.

Nehoda se stala v jižní části Manhattanu. Zatím není známo, co bylo příčinou neštěstí. Média nicméně připomínají, že se to stalo v době, kdy hustě sněžilo a foukal vítr. Svědci vypověděli, že slyšeli praskání kovu. Jeřáb při pádu narazil do budovy a část konstrukce dopadla i na elektrické vedení.

„Viděl jsem, jak pomalu padal,“ řekl svědek události Sean Campbell. „Trvalo to asi pět či šest vteřin,“ dodal s tím, že neví, co se stalo.

Jeřáb, který byl na pásovém podvozku, se podle zveřejněných fotografií převrátil. Podle původních informací z amerických médií jeřábník v době neštěstí pracoval s demoliční koulí. Nové svědecké výpovědi ale uvádějí, že jeřáb přepravoval na střechu jedné z budov jisté zařízení. Stroj byl podle portálu nydailynews.com na místě od konce ledna.

De Blasio uvedl, že obsluha jeřábu během práce část oblasti uzavřela, což zabránilo většímu neštěstí. Starosta z preventivních důvodů nařídil odstavení všech pásových jeřábů obdobného typu a také všech věžových jeřábů ve městě.

Na místo byla povolána řada záchranářů, CBS informovala o zhruba 140 hasičích. Po pádu jeřábu byl hlášen i možný únik plynu, plynaři proto část rozvodů odpojili. Hasiči také evakuovali několik domů.