V Tripolisu chybí voda a léky, objeveny desítky zuhelnatělých těl

Libye, Tripolis

Libye, Tripolis Zdroj: CTK

Boje v libyjském hlavním městě Tripolisu sice téměř ustaly, ale humanitární situace se zde stále zhoršuje. S naléhavou prosbou o pomoc dnes vystoupil předseda povstalecké Přechodné národní rady (NTC) Mustafá Abdal Džalíl. Na jednom místě hlavního města dnes bylo objeveno přes 50 zuhelnatělých těl. Údajně jde o oběti ustupujících sil dosavadního libyjského vůdce Muammara Kaddáfího.

Džalíl svou prosbu o pomoc hlavnímu městu adresoval všem humanitárním organizacím. Zvlášť zdůraznil potřebu zdravotnického materiálu a potravin. Zároveň vyzval Kaddáfího a jeho lidi, aby se vzdali, a slíbil jim spravedlivý proces.

„Vyzýváme Muammara Kaddáfího a jeho blízké, aby se vzdali, abychom je uchránili mimosoudních poprav. Zajišťujeme jim spravedlivý proces, ať bylo jejich postavení jakékoli,“ prohlásil na tiskové konferenci v Benghází.

Ve věznici při vojenské základně na jihu hlavního města dnes místní lidé objevili 50 zuhelnatělých těl, napsala agentura AFP. Těla viděla a spočítala i její zpravodajka. O nálezu informovala s odvoláním na televizi Sky i agentura Reuters. Podle ní byla těla nalezena v jednom skladu.

Základně velel Kaddáfího syn Chámis. Podle muže citovaného AFP byl masakr spáchán pravděpodobně v úterý, kdy byly ze základny slyšet výstřely a křik lidí o pomoc. Povstalci základnu obsadili v sobotu. Zpravodaj Sky citoval místního člověka, podle něhož byli zavraždění většinou civilisté a zabili je Kaddáfího muži.

Humanitární situace v Tripolisu je kritická

Většina Tripolisu je bez tekoucí vody a elektřiny, nemocnice nemají dost léků a dalších zdravotnických potřeb, obyvatelé si stěžují na nedostatek potravin a pohonných hmot. Některé obchody jsou otevřené, ale nedostává se jim zboží. V ulicích se hromadí odpadky. Fungují jen některé nemocnice. V pátek v jedné z nich Červený kříž objevil na 200 rozkládajících se těl pacientů. Mrtvoly jsou také v řadě ulic, kde se ještě nedávno bojovalo.

Generální tajemník OSN Pan Ki-Mun upozornil, že miliony lidí v Tripolisu a jeho okolí ohrožuje nedostatek vody. Vyzval proto mezinárodní společenství, aby postiženým oblastem co nejrychleji pomohlo. Velká Británie již dala najevo, že vyšle doktory, léky a potraviny.

NTC dnes oznámila, že v neděli budou do Tripolisu dopraveny pohonné hmoty nutné k obnovení dodávek elektřiny a vody.

Rebelové nyní ovládají téměř celý Tripolis a na odpor jednotek věrných Kaddáfímu narážejí jen v některých oblastech. V noci se bojovalo především v okolí mezinárodního letiště, kde se povstalcům podařilo ovládnout jednu ze čtvrtí. V poledne tam podle agentury AFP dokončili vyčišťovací operaci, ale stále mají obavy z izolovaných odstřelovačů. V centru města byl klid.

Syrta klade tuhý odpor, Kaddáfí stále uniká

V dalších částech země se rebelové zmocnili hlavního hraničního přechodu s Tuniskem Rás Džadír a dále bojují o kontrolu nad silnicí spojující tento přechod s hlavním městem. Na tuhý odpor narážejí při snaze o postup k městu Syrta, které leží asi 450 kilometrů východně od Tripolisu. Letadla NATO v oblasti zaútočila na obrněná vozidla i vojenský bunkr Kaddáfího sil. Povstalci se zároveň snaží vyjednávat s Kaddáfího loajalisty v Syrtě, aby se vzdali.

Egyptská tisková agentura MENA s odvoláním na povstalce oznámila, že hranici z Libye do Alžírska překročilo šest vozů Mercedes. Spekulovalo se, že v nich mohli být vysoce postavení činitelé Kaddáfího režimu a možná i on sám. Alžírsko ale tuto zprávu kategoricky dementovalo. Rebelové dnes prohlásili, že nemají žádné konkrétní informace o tom, kde Kaddáfí je.

Přechodná národní rada oznámila, že asi polovina jejích členů se již přesunula z Benghází na východě země do Tripolisu. Tam chtějí vzbouřenci během 30 dnů vytvořit novou vládu. Podle NTC bude prozatímní vláda potřebovat asi pět miliard dolarů (83 miliard korun) na základní provoz státu.

Britský činitel, který si nepřál být jmenován, uvedl, že jeho země by ráda rebelům dala k dispozici libyjské dínáry v hodnotě asi 1,6 miliardy dolarů (26,5 miliardy korun), které byly natištěny britskou tiskárnou. Jejich vývoz v březnu ostrovní země zastavila.

Africká unie (AU) vyzvala k vytvoření přechodné vlády, v níž by byly zastoupeny obě strany konfliktu. Dokud pokračují boje, nemůže prý AU uznat povstaleckou radu za jediného legitimního zástupce libyjského lidu.