V USA je druhý případ eboly, virem se nakazil ošetřovatel

Texas Health Presbyterian Hospital, kde mají už druhý případ eboly (12. října 2014)

Texas Health Presbyterian Hospital, kde mají už druhý případ eboly (12. října 2014) Zdroj: nbcnews.com

Ošetřovatel z nemocnice, který se staral o prvního pacienta s ebolou na území USA, se sám smrtelným virem nakazil. Potvrdily to předběžné testy. Spojené státy tak mají druhý případ smrtelné choroby, která si letos vyžádala více než čtyři tisícovky životů.

Zdravotník dostal horečku v pátek večer. Následně byl izolován a testován. „Věděli jsme, že se druhý případ může stát realitou, takže jsme na tuto možnost byli připraveni,“ uvedl doktor David Lakey z texaského úřadu státních zdravotních služeb. Pacient nyní podstoupí druhý test, který je pro definitivní potvrzení případné nákazy nezbytný.

Spojené státy mají první oběť

První obětí eboly na území Spojených států, která letos v Africe zabila již přes 4000 lidí, se ve středu stal Liberijec, který před dvěma týdny přiletěl ze své země. Protože jej nemocnice po prvním vyšetření propustila domů, monitorují nyní zdravotníci stav téměř pěti desítek lidí, s nimiž přišel nakažený muž do styku. Mezi vyšetřovanými jsou i lidé, kteří o nemocného stejně jako druhý potenciálně nakažený muž pečovali.

Pět velkých amerických letišť kvůli ebole zpřísňuje zdravotní kontroly u cestujících mířících do země z Libérie, Sierry Leone a Guineje.

Ebola
Ebola (též krvácivá horečka ebola) je virové onemocnění ze skupiny krvácivých (hemoragických) horeček, které napadá lidi a některé další primáty. Představuje jednu z nejnebezpečnějších nákaz, s jakou se kdy lidstvo setkalo. Jeho původcem je filovirus ebola. Dosud největší epidemie této nemoci s největším počtem úmrtí propukla na přelomu let 2013 a 2014 v západní Africe.
Viriony EbolyViriony Eboly | CC BY 2.5: via WikimediaViriony eboly