Velcí průmysloví hráči v Německu nasmlouvali nejméně zakázek za 12 let

Zdroj: siemens

Rekonstrukce první dílny Wernera von Siemense v mnichovské centrále společnosti Siemens
Siemens
Linde
Vysokozdvižný vozík Linde
5
Fotogalerie

Němečtí dodavatelé velkých průmyslových celků loni zaznamenali nejnižší úroveň zakázek za 12 let. Důvodem jsou slabé ceny ropy, které zbrzdily poptávku na Blízkém východě, a také posun Německa k obnovitelným zdrojům energie, který se promítl do oslabení její tradiční výroby.

Zakázky německých společností, jako jsou Linde, Siemens a Thyssenkrupp, klesly o tři procenta na 18,9 miliardy eur (511 miliard korun), což je nejnižší úroveň od roku 2004. Objednávky ze zahraničí se snížily o deset procent.

Většímu propadu zabránily zakázky z Egypta a Ruska. Jak uvedl mluvčí německého strojírenského svazu VDMA Jürgen Nowicki, společnost Siemens v lednu dokončila první fázi kontraktu v celkové hodnotě osmi miliard eur v Egyptě, zatímco Linde získala velkou zakázku na výstavbu závodu na zpracování zemního plynu od ruského Gazpromu. Pro Siemens je to největší dosavadní kontrakt.

Na dodávkách velkých průmyslových celků německými firmami se více než 80 procenty podílí vývoz. Němečtí výrobci jsou tak stále více závislí na rozvíjejících se trzích, když se řada průmyslově vyspělých zemí odklání od fosilních paliv a tudíž i od velkých elektráren spalujících tyto zdroje.

Podle VDMA jsou nyní v centru zájmu středně velké projekty pod 100 milionů eur, protože zákazníci vyhledávají zejména flexibilní modulární zařízení.

Podle údajů svazu se hodnota tuzemských zakázek loni zvýšila na 3,7 miliardy eur z 2,6 miliardy v roce 2015 díky růstu zájmu o modernizaci, servis a náhradní díly. Většina jeho členů letos očekává přinejlepším stagnaci a snižování počtu zaměstnanců.