Velvyslanec na Filipínách: Českým firmám hrozilo zařazení na blacklist

Český velvyslanec na Filipínách Josef Rychtar

Český velvyslanec na Filipínách Josef Rychtar Zdroj: MZV CR

Na Filipínách se opět rozvířila rok stará kauza, v níž český velvyslanec Josef Rychtar obvinil šéfa tamního dopravního podniku MRT Ala Vitangcola z vydírání pražské firmy Inekon. Vláda v Manile se dnes nechala slyšet, že považuje obvinění vznesené velvyslancem za nešťastné, prý ho ale nevyhostí. Rychtar však pro server E15.cz uvedl, že v případu jde také o obranu českých zájmů.

Velvyslanec loni nařknul generálního ředitele firmy Metro Rail Transit (MRT) Al Vitangcola III, že požadoval od české společnosti Inekon půlmiliardový úplatek za zakázku na dodávku souprav metra.

„V kauze se nejedná jenom o firmu Inekon, ale o obranu českých zájmů, neboť lidé spojení s MRT, kteří požadovali finanční obnos výměnou za udělení kontraktu, poté, co byli odmítnuti, pohrozili zařazením všech českých firem na černou listinu ministerstva dopravy,“ uvedl Josef Rychtar ve vyjádření pro E15.cz.

Český diplomat rovněž upozornil, že případ Inekon se táhne již téměř rok a v nejbližších dnech by měla být vydána zpráva z předběžného šetření Národního vyšetřovacího úřadu NBI. „Proto se místní média aktivují a plní stránky denního tisku,“ doplnil Rychtar.

Ambasador se imunity nevzdá

Ve filipínských médií se tento týden objevily výzvy od aktérů sporu i různých filipínských představitelů, aby se Rychtar vzdal diplomatické imunity a řešil věc u soudu. „K tomu není žádný důvod, neboť v kauze vystupuji jen jako jeden ze svědků. Je to spíše přání médií zatraktivnit celou kauzu a zřejmě i viněných osob v tomto případě s cílem odstrašovat od svědectví,“ vysvětlil Rychtar.

Filipínská televize ABS-CBN s odvoláním na nejmenovaný vládní zdroj dnes zveřejnila postoj kabinetu, který prý korupční obvinění považuje za nešťastné, neboť poškozuje filipínskou pověst ve světě. „Je na našem uvážení, zda jej označíme za nežádoucí osobu, ale nyní k tomu nehodláme sáhnout,“ citovala agentura ČTK vládní zdroj filipínské televize.

Kauza Inekon
Rychtar loni v říjnu předal filipínským úřadům místopřísežné prohlášení ke svým obviněním, že představitelé MRT vymáhali od české firmy 30 milionů dolarů (přes 590 milionů korun). Podle velvyslance Inekon požadavek odmítl a MRT jej později snížil na 2,5 milionu dolarů. Když česká firma nesouhlasila ani s tím, ani s následným návrhem na zřízení společného podniku, MRT s ní přerušil kontakty. Podobné prohlášení dříve předložil i šéf Inekonu Josef Hušek.
Šéf společnosti Al Vitangcol byl po obvinění u policejního výslechu, kauza se však nikam dále nepohnula.
Filipínský senátor Francis Escudero v sobotu Rychtara vyzval, aby případ prezentoval při veřejném slyšení v horní komoře parlamentu. Escudero chce prý dát šanci českému velvyslanci, aby představil svou verzi případu, když před ním hovořil v Senátu Vitangcol, který Rychtarova obvinění popřel.
V současnosti MRT využívá 73 souprav české výroby, z podniku ČKD Praha, který nejprve patřil Siemensu a následně Inekonu. Ten měl zájem dodat v rámci mezivládní dohody, která by proběhla mimo veřejné nabídkové řízení, 52 nových lehkých vozů s opcí na 21 dalších, jakož i obnovit dohodu o údržbě tohoto vozového parku. Zdroj: čtk