Většina Manhattanu už zase svítí, vláda distribuuje palivo

Hurikán Sandy

Hurikán Sandy Zdroj: profimedia.cz

Většině z obyvatel newyorského Manhattanu, kteří zůstali po pondělní ničivé bouři Sandy bez dodávek proudu, už elektřina opět funguje. V celém státu New York pak počet domácností bez elektřiny poprvé klesl pod jeden milion, oznámila dnes distribuční společnost Con Edison. Problémy s akutním nedostatkem paliva chtějí politici řešit dalšími mimořádnými dodávkami - celkem má k lidem během víkendu doputovat téměř 200 milionů litrů benzinu a nafty.

Už v pátek byla obnovena dodávka elektřiny u zhruba 100 tisíc lidí v dolním Manhattanu, což byla zhruba polovina z těch, kteří byli výpadkem postiženi. Ve zbytku New Yorku by se mělo vše dostat do normálu do 11. listopadu, nicméně někteří zákazníci si podle společnosti počkají na elektřinu celé týdny. Během víkendu se distributor zaměří na to, aby elektřinu v pondělí měly všechny místní školy, v úterý - tedy v den prezidentských voleb - pak má elektřina fungovat ve všech volebních místnostech.

Celkem bylo dnes ráno na západním pobřeží USA bez proudu 2,5 milionu domácností, uvedla vládní energetická agentura.

Jižní část Manhattanu je od řádění bouře také bez dodávek tepla a částečně i pitné vody. Stále je tak uzavřená část obchodů. Situace je pro mnoho obyvatel o to nepříjemnější, že v New Yorku a okolí panuje velmi chladné počasí a vyhlídky na oteplení jsou mizivé.

Akutním se stal nedostatek pohonných hmot. Vláda prezidenta Baracka Obamy proto v pátek nařídila agentuře pro zásobování při ministerstvu obrany, aby dodala skoro 50 milionů litrů benzinu a kolem 40 milionů litrů nafty do oblastí zasažených bouří, zejména do New Yorku a New Jersey.

Guvernér státu New York Andrew Cuomo na dnešním brífinku řekl, že za posledních několik dní bylo skrze newyorský přístav dodáno asi 30 milionů litrů paliva, dalších více než 100 milionů litrů pak bude k dispozici během víkendu. Kolem 45 milionů litrů paliva do oblasti dodá také ministerstvo obrany.

Cuomo také uvedl, že v provozu už je 80 procent sítě newyorského metra.

Odstraňování následků živelní katastrofy všude pokračuje na plné obrátky a prezident Obama dnes zodpovědné úředníky vyzval, aby se své práci věnovali s veškerým nasazením. „Není tu nic důležitějšího, než dát zase všechno do pořádku,“ řekl prezident. „Nemáme trpělivost zabývat se byrokracií.“

Problémy v dopravě a zásobování nakonec vedly ke zrušení tradičního maratonu plánovaného na neděli. Starosta velkoměsta Michael Bloomberg v pátek oznámil, že se běh ruší. Na start závodu se chystalo přes 40 tisíc běžců a vedení města původně trvalo na tom, že se konat bude.

Část lidí, kteří se původně chystali na největší běžecký svátek na světě, se místo závodu hodlá dobrovolně zapojit do úklidových prací. Ozývají se ale i kritické hlasy, že Bloomberg maraton zrušil pozdě. „Za to, abychom sem s rodinou mohli přijet, jsme utratili tisíce dolarů, zaplatili jsme si letenky, hotel,“ stěžoval si jeden z maratonců z Houstonu v Texasu.

Ve městě podle deníku The New York Times přibylo vloupání. Například na Lower East Side na Manhattanu kdosi vniknul do obchodu s drahou obuví a odnesl boty za 30 tisíc dolarů (590 tisíc korun). Obecně ale kriminalita po bouři Sandy klesla.