VIDEO DNE: Země evakuují své občany ze Súdánu. Tisícovka Evropanů už je doma

Video placeholde

Boje mezi armádou a polovojenskými jednotkami v Súdánu uveznily tisíce cizinců, diplomatů, humanitárních pracovníků a jejich rodin. Evropské státy se teď snaží o jejich evakuaci. Podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella již bylo evakuováno asi tisíc lidí ze zemí Evropské unie.

V Berlíně přistál první německý evakuační letoun ze Súdánu, kde mezi stovkou cestujících byli i příslušníci dalších zemí včetně dvou českých občanů. V Súdánu nadále zůstávají ještě tři Češi. Spojené státy a Británie evakuovaly svůj diplomatický personál i s rodinami ze Súdánu již o víkendu. Francie evakuovala 388 osob a společně se Švýcarskem oznámila, že uzavírá svoji ambasádu v Súdánu.

Itálie odvezla z Chartúmu 140 italských občanů a několik dalších cizinců. Své občany ze Súdánu dostaly také Čína, Dánsko, Libanon, Švédsko, Španělsko, Polsko, Portugalsko, Mexiko nebo Venezuela. 

Probíhající nepokoje v Súdánu jsou vyústěním tvrdého mocenského boje uvnitř vojenského vedení Súdánu. Súdán se s nestabilitou potýká od jara 2019, kdy po několika měsících masových protivládních protestů armáda s pomocí RSF svrhla dlouholetého autoritářského prezidenta Umara Bašíra. Mezi bývalými spojenci však panují neshody ohledně sloučení RSF s armádou v rámci mezinárodně zaštítěné dohody, která měla zajistit přechod k civilní vládě.