Video je pravé. Bílý dům potvrdil vraždu novináře Sotloffa

Sotloff na videu z 20.8.

Sotloff na videu z 20.8. Zdroj: ctk

Spojené státy potvrdily pravost videa s vraždou amerického novináře Stevena Sotloffa. Video zveřejnila organizace Islámský stát (IS), která bojuje v Iráku a Sýrii. Sotloff je po Jamesovi Foleym druhým americkým žurnalistou, jehož příslušníci IS zavraždili.

Sotloff padl do zajetí loni v Sýrii. Pravost nahrávky potvrdila mluvčí Národní bezpečnostní rady Caitlin Haydenová. Muž na videu označeném jako Druhý vzkaz Americe vyzývá vlády, aby se distancovaly od americké politiky vůči IS. Spojené státy od srpna bombardují její pozice v Iráku, aby pomohly tamní armádě a milicím zastavit postup IS. Na videu se Sotloffem islamisté hrozí zabitím také britského rukojmího. Britský premiér David Cameron kvůli tomu svolal krizový výbor Cobra.

Americký prezident Barack Obama po zveřejnění záběrů poslal do Bagdádu dalších 350 vojáků na zabezpečení diplomatických misí. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun označil Sotloffovu vraždu za „ohavný zločin“. Italský premiér Matteo Renzi hovořil o „hrůzostrašném“ činu, který „zvýrazňuje hranici mezi demokracií a barbarstvím“.

Obama: ISIS je celosvětovou hrozbou
Prezident Barack Obama v Tallinnu řekl, že USA nadále zůstanou vůdčí silou proti radikálům z Islámského státu (IS) a že je třeba zabránit tomu, aby tato skupina ohrožovala celou oblast.
Obama hned po zveřejnění záběrů poslal do Bagdádu dalších 350 vojáků na zabezpečení diplomatických misí.
Vraždu označil za „úděsné násilí“ a o IS řekl, že jde nejenom o regionální, ale celosvětovou hrozbu. Prohlásil, že se USA nenechají zastrašit, ale přiznal, že zastavení IS si vyžádá čas. Podle něj je třeba dohodnout společnou strategii v Iráku. Cíle podle něj bude dosaženo, jakmile IS přestane být hrozbou regionu, i když její zbytky tam podle prezidenta zůstanou roztroušeny podobně, jako je tomu v případě Al-Káidy.