Vlna veder zasáhla jih Evropy, Británie se připravuje na nejteplejší dny v historii

Lesní požár ve Francii, která se potýká s vlnou veder.

Lesní požár ve Francii, která se potýká s vlnou veder. Zdroj: Profimedia.cz

Kvůli lesním požárům v departementu Gironde na jihu Francie muselo domovy opustit už přes 12 tisíc lidí, uvedla stanice BBC. Na jihu Španělska vyhnal lesní požár jihozápadně od Málagy z domovů asi 2300 lidí. S následky vlny veder se potýká také Portugalsko, Itálie nebo Řecko, nejvyšší stupeň varování před horkem poprvé vyhlásila i Británie.

S dvěma požáry v Gironde, z nichž jeden hoří nedaleko od Bordeaux, bojuje podle BBC asi tři tisíce hasičů. Plameny zachvátily plochu o asi stovce kilometrů čtverečních. "Nikdy jsem nic podobného neviděla. Člověk má pocit, jako kdyby nastala postapokalypsa," řekla agentuře AFP Karyn, obyvatelka městečka Teste-de-Buch, kde úřady nařídily preventivní evakuaci obce.

Ve Španělsku zničily za několik dní lesní požáry už na 14 tisíc hektarů a tisíce lidí musely opustit preventivně domovy. Nejhorší je situace v jihošpanělské Andalusii, v regionu Extramadura na západě země či autonomních oblastech Kastilie-León a v severošpanělské Galicii. V regionu Extremadura obyvatelé z několika obcí zůstávají evakuovaní už od pondělka a mnozí přitom na svých farmách nechali hospodářská zvířata, která nemohou nakrmit. "Shořelo mi 130 včelích úlů," postěžoval si jeden místní obyvatel televizi RTVE.

Několik tisíc hasičů už týden bojuje s požáry po celém Portugalsku, kde v pátek po pádu hasičského letounu zemřel mladý pilot. Počátkem týdne našli hasiči v blízkosti hořícího kukuřičného pole u města Murtosa nedaleko Porta padesátiletou ženu, která zemřela v důsledku požáru.

Vlna veder, při níž v posledním týdnu na Pyrenejském poloostrově teploty stoupají na řadě míst přes 40 stupňů, podle odhadu zdravotních úřadů přispěla ve Španělsku a Portugalsku za týden k asi 400 úmrtím. První vlna horkého počasí letos zasáhla Španělsko před měsícem a trvala také týden, podle televize RTVE za celý červen zemřelo ve Španělsku v souvislosti s extrémními horky 829 lidí.

Také v Řecku hasiči bojují s ohněm v lesních porostech, asi 50 kilometrů jižně od Atén či na severním pobřeží Kréty, kde jim práci sužuje velký vítr. Desítky lidí byly evakuovány u letoviska Rethymnon, další požár se rozhořel dnes u krétské metropole Heráklion.

Požáry sužují už řadu dní také některé oblasti Itálie, tento týden s nimi bojovali hasiči například na Sicílii, Sardinii, v Toskánsku či v Apulii. Rozsáhlý požár borovicového háje v pátek zasáhl letovisko Bibione, kde několik turistů uprchlo před ohněm do moře.

Vedra postoupila i na severozápad Evropy, Británie vyhlásila poprvé v historii nejvyšší stupeň varování před extrémním horkem a kvůli situaci se sešla vládní komise pro mimořádné situace. Meteorologové očekávají, že se teploty vyšplhají až na 40 stupňů Celsia. Dosavadní britský rekord je 38,7 stupně Celsia a naměřen byl v červenci 2019 v Cambridge. Nejvyšší varování platí pro pondělí a úterý pro na oblast zahrnující Londýn a Manchester.

Vysoké teploty očekávají příští týden také v Německu, v úterý by někde mohlo být až 40 stupňů, napsala dnes agentura DPA. Dosavadní německý teplotní rekord je 41,2 stupně a naměřen byl v červenci 2019 v Severním Porýní-Vestfálsku.

V Rakousku bojují hasiči již čtvrtý den s požárem ve vojenském výcvikovém areálu v Ebenfurthu jižně od Vídně. Do operace je zapojeno podle agentury APA 200 požárníků a 150 příslušníků ozbrojených sil.