Vojáci KFOR rozehnali srbskou blokádu na severu Kosova

Demonstrace proti odstraňování hraničních blokád v srbském městě Gracanica

Demonstrace proti odstraňování hraničních blokád v srbském městě Gracanica Zdroj: ctk/ap

Jednotky KFOR dnes odstraňováním silničního zátarasů u obce Jangnjenica na severu Kosova, první ze 16 barikád, které cestách k hraničním přechodům se Srbskem vybudovali místní Srbové. Ti tak dávají najevo svůj nesouhlas s nezávislostí Kosova.

Proti 150 demonstrantům chránícím zátaras v Jangnjenici, mezi kterými byl podle agentury DPA státní tajemník srbského ministerstva pro Kosovo Oliver Ivanović, museli dnes vojáci použít slzný plyn. Vedení KFOR ale přesto tvrdí, že likvidace překážek probíhá bez potíží. „Operace zatím probíhá dobře, situace je v zásadě klidná, nejsou hlášeny výraznější srážky se srbským obyvatelstvem,“ řekl pro AFP mluvčí KFOR Uwe Nowitzki.

Zničení první bariéry, kterou tvořily tři kamiony zaparkované napříč silnicí, předcházelo několik výzev mezinárodních sil a jednání vedení jednotek KFOR se starosty čtyř odbojných obcí. Srbové nereagovali ani na ultimátum, které vypršelo včera večer. Starostové oznámili, že „budou barikády bránit vlastními těly“.

Místní v obci Jagnjenica odmítali opustil barikádyMístní v obci Jagnjenica odmítali opustil barikády | ctk/apMístní v obci Jagnjenica odmítali opustil barikády

Kosovští Srbové blokují oba hraniční přechody Jarinje a Brnjak už téměř tři měsíce. Místní politici byli ochotni silnice otevřít jen pro vojáky KFOR a jejich zásobování. Odmítají ale k hranicím vpustit členy evropské policejní a justiční mise EULEX či kosovské celníky a policisty.

Srbský prezident Boris Tadić dnes vyzval obě strany, aby se vyvarovaly násilí. „Místní vůdci by měli jednat v nejlepším zájmu lidí. Někteří ale toto téma využívají ke svým cílům před blížícími se volbami,“ řekl Tadić s odkazem na blížící se srbské parlamentní volby, ve kterých bude Kosovo podle všeho jedním z hlavních témat.