Vyšetřovatelé pařížských útoků zatkli další podezřelou osobu

Policisté při zásahu v Saint-Denis

Policisté při zásahu v Saint-Denis Zdroj: ctk/ap

Francouzská policie v rámci vyšetřování atentátů z 13. listopadu v Paříži zadržela další osobu. Jde o partnerku mladíka, který byl zatčen v úterý pro podezření z napomáhání útočníkům, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje blízké vyšetřování.

Protiteroristická jednotka v úterý nejprve zatkla na jižním předměstí metropole Malakoff 25letého muže. Úřady ho podezřívají, že zprostředkoval ubytování Abdelhamidu Abaaoudovi, který útoky nejspíš naplánoval a kterého policie při jedné razii po atentátech zastřelila.

Několik hodin poté policie v úterý podle AP na severním předměstí metropole Saint-Denis zadržela a začala vyslýchat i jeho partnerku. Jména ani další upřesnění kolem nově zatčených bezpečnostní zdroje neuvedly.

Doposud dělal "jen" do drog

Podle agentury AFP se mladík, zatčený v úterý, jmenuje Mohamed S. a dosud ho policie znala jen jako překupníka drog. Nyní je podezřelý, že pomohl džihádistovi Abaaoudovi a jednomu jeho komplici získat ubytování od Jawada Bendaouda. Tento šéf malého gangu v Saint-Denis je zatím jedinou osobou, na kterou byla ve Francii v souvislosti s 13. listopadem uvalena vyšetřovací vazba. Bendaoud se brání tvrzením, že nevěděl, že ubytovaní jsou teroristé.

Hlavním hledaným je stále Francouz Salah Abdeslam, který se podle vyšetřovatelů přímo podílel na listopadových atentátech skupiny asi deseti islamistů. Většina z nich zahynula při sebevražedných útocích či potyčkách s policií.

Kde je Abdeslam?

Podle některých zdrojů Abdeslam možná již utekl na Blízký východ, ale podle policie se možná ukrývá v Belgii, kde často bydlel. Belgie již zatkla a formálně obvinila šest osob, které čelí obvinění z napomáhání Abdeslamovi při jeho cestě do Paříže a pozdějším útěku. Dále hledá 30letého Belgičana marockého původu Mohameda Abriniho, který Abdeslamovi prý také pomáhal.

Útoky džihádistů 13. prosince proti převážně mladým lidem v hudebním klubu, v restauracích a u stadionu v Paříži si vyžádaly 130 mrtvých a na 350 zraněných. K atentátům se přihlásil Islámský stát. Ve Francii byl vyhlášen výjimečný stav do konce února a policie prověřuje veškeré stopy vedoucí k radikálním muslimům v zemi. Zatkla a vyslechla řadu osob, ale většinu již propustila. Paříž v reakci na útoky také zesílila letecké údery proti pozicím Islámského státu v Sýrii.