Wall Street podporuje kampaň Clintonové, Trump od bankéřů nedostal nic

Wall Street

Wall Street Zdroj: ctk

Podnikatelé a firmy raději podporují kandidátku demokratů, protože vědí, co od ní čekat. Clintonová zatím získala na kampaň čtyřikrát více než Trump. Celkové náklady se mohou vyšplhat na miliardu dolarů.

Hillary Clintonová konsoliduje svoji pozici a daří se jí získat finanční dary pro svou prezidentskou kampaň napříč americkým finančním sektorem. V posledních týdnech získala více důvěry v podobě darů od manažerů z finančnictví než všichni ostatní kandidáti dohromady.

Podle posledních dat institutu Center for Responsive Politics získala od bankéřů již 4,3 milionu dolarů. V březnu to bylo 344 tisíc dolarů, což je 53 procent veškerých darů od finančních institucí poskytnutých předminulý měsíc.

Firmy nevěří, že by Trump byl k byznysu vstřícnější

Podle analytiků si Clintonová získala před svým republikánským sokem Donaldem Trumpem přízeň finančníků poté, co v primárkách odpadli jejich republikánští favorité. Především bývalý floridský guvernér Jeb Bush a floridský senátor Marco Rubio. „Firmy obecně nevěří, že by Trump byl vstřícnější k byznysu. Je toho až příliš, co o něm nevědí,“ řekl republikánský lobbista Ed Rogers. „Clintonovou znají, takže vědí, že proti podnikatelům nepůjde.“

Například Mario Paredes, bývalý manažer Merrill Lynch, který až donedávna podporoval republikánské kandidáty, obrátil a už poslal dar Clintonové. „Podniky nesnášejí nejistotu ohledně regulací či daní, je tak možné, že raději podpoří Clintonovou, protože vědí, co od ní čekat,“ potvrdil pro deník Wall Street Journal Andrew Weinstein, bývalý poradce Republikánské strany.

Kampaň teprve začíná

Celá kampaň se teprve rozjíždí. Důkazem je, že očekávaný konkurent Clintonové – newyorský realitní magnát Trump – před několika dny prohlásil, že svoji kampaň už nebude financovat jen ze svého, jak v kampani hlásal, ale začne také aktivně shánět sponzory.

„Něco sám poskytnu, ale celé to ze svého platit nebudu,“ řekl doslova. Náklady kampaně vítězů primárek, kteří se v listopadu utkají o Bílý dům, se mohou vyšplhat až k miliardě dolarů.

Clintonová oznámila, že na svou kampaň do konce dubna získala 213 milionů dolarů. Naproti tomu Trump, který od bankéřů zatím žádný měsíc nezískal ani procento z jejich darů, prozatím na kampaň vybral 49 milionů dolarů. Z toho 36 milionů pochází z jím poskytnutých půjček.

Trump udělá výjimku
Uchazeč o úřad amerického prezidenta Donald Trump, který uvažuje o zákazu vstupu muslimů do USA, udělá v případě nově zvoleného starosty Londýna výjimku. Řekl to v reakci na obavy, jež Khan vyjádřil v rozhovoru s časopisem Time. „Chci jet do Ameriky a setkat s americkými starosty. Stane-li se ale Donald Trump prezidentem, nedostanu se tam kvůli své víře,“ řekl Sadiq Khan, který byl o víkendu zvolen starostou britské metropole jako první muslim. Trump mu nato vzkázal, že pokaždé existují výjimky. O zákazu vstupu muslimů se zmínil v reakci na loňské atentáty ve Francii, které usmrtily 130 lidí. /čtk/